Videospeler inladen...

Goudjakhals is op weg naar België: "Misschien al over een week of pas later, maar komen zal hij"

Hebben we na wolven binnenkort ook een goudjakhals in België? Experts denken dat de kans groot is, na enkele aanvallen op schapen op de grens tussen Nederland en Duitsland. "Wanneer deze mini-wolf precies bij ons zal aankomen, weten we niet, maar komen zal hij." 

De wolf maakte na meer dan een eeuw al zijn rentree in ons land, onder meer in de uitgestrekte natuur in Limburg. In de vallei van de Semois werd dan weer een lynx gespot: eind augustus werd er beeld vrijgegeven van een wildcamera - de exacte locatie werd om evidente redenen niet vrijgegeven. 

En nu is het misschien de beurt aan een ander wild dier: de goudjakhals. Experts baseren zich daarvoor op berichten uit Kranenburg, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, in de buurt van de Nederlandse stad Nijmegen. Daar zijn onlangs schapen aangevallen.

"Eerst werd gedacht dat ze door een wolf waren aangevallen, maar uit verder onderzoek bleek dat een mannelijke goudjakhals de dader was", zegt Jan Loos van Welkom Wolf, de organisatie die dieren als de wolf en de goudjakhals van nabij opvolgt. 

De aanval gebeurde op een route die eerder door wolven werd gebruikt op hun weg van Duitsland naar Nederland of naar onze provincie Limburg: Naya, Roger en Noëlla kwamen via die route uiteindelijk Belgisch Limburg binnen. Daarom zou het geen verrassing zijn mocht de goudjakhals binnenkort in België opduiken, en dat zou een primeur zijn, zegt Jan Loos: "Hij is hier nog nooit geweest. In tegenstelling tot de wolf, die hier terugkwam, zou dit een nieuwkomer zijn."

De komst van de goudjakhals zou een primeur zijn: hij is hier nog nooit geweest

"Komen doet hij zeker"

Welkom Wolf had zich al langer voorbereid op de komst van de goudjakhals: "Toen we 10 jaar geleden de komst van de wolf naar Vlaanderen voorspelden, registreerden we meteen ook de website www.welkomjakhals.be, want de komst van deze mini-wolf stond net als die van de wolf in de sterren geschreven", zegt Jan Loos van Welkom Wolf. 

En het kan snel gaan, zegt hij: de afstand tussen waar hij nu is gesignaleerd en ons land, kan hij in enkele dagen overbruggen, zegt Loos: "Op een week tijd kan de goudjakhals die nu gezien is op de Nederlands-Duitse grens, hier bij ons staan. Het kan ook maar een paar dagen duren, maar evengoed nog een paar jaar, maar komen doet hij zeker", onderstreept Loos. 

De komst van deze mini-wolf stond in de sterren geschreven

Vijf weetjes over de goudjakhals

  • De goudjakhals is een soort-mini-wolf, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. "Hij lijkt het meest op een wolf, maar het is een hondachtige en hij zit een beetje tussen een wolf en een vos in. Maar hij lijkt goed op een wolf, en mensen kunnen hem daar ook mee verwarren."
  • De goudjakhals is een nieuwkomer die nooit eerder in ons deel van Europa voorkwam, maar het dier is al een tijd bezig met het uitbreiden van zijn leefgebied naar het noorden en het westen van Europa. "Hij komt uit het zuidoosten van Europa, landen als Roemenië, Bulgarije en Hongarije." Het dier is beschermd, en kan ook profiteren van het feit dat een groeiend aantal mensen het platteland verlaat en voor de stad kiest. 
  • Het is een prachtig dier, zegt Jan Loos: "Hij hoort hier eigenlijk helemaal thuis, maar hij moet zijn plek nog veroveren. Het is een verrijking voor onze natuur, zeker als hij vanzelf tot hier komt. Want uiteindelijk is het een Europese soort. We moeten hem verwelkomen, en zullen zien hoe hij samen gaat leven met andere dieren." 
  • Zijn komst kan wel een conflict geven met de wolven en de vossen, de andere twee grote hondachtigen die in het wild leven, want de drie soorten zoeken hetzelfde soort voedsel. "De wolf staat de goudjakhals naar het leven, en ook de vos, want dat zijn concurrenten. De vos is helemaal de pineut, want ook de goudjakhals houdt niet van vossen."  
  • In tegenstelling tot de mensenschuwe wolf is de goudjakhals een dier dat dicht bij mensen kan leven. Hij heeft iets minder schrik en profiteert van het afval dat we overal laten slingeren. Je vindt hem dus dicht bij steden, en hij zal wellicht voor die plekken kiezen waar wolven hun neus voor ophalen, zegt Jan Loos. De wolf heeft grote, uitgestrekte gebieden nodig, de goudjakhals minder. Hij is niet gevaarlijk voor de mens, maar kan net als de wolf wel eens een lam of een schaap aanvallen. 

Wie meer wil weten, kan altijd terecht op de website van Welkom Wolf

Bekijk hier de reportage van ons jeugdjournaal Karrewiet: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen