Immomakelaars naar Raad van State: "Waarom mogen notarissen wel een pand bezoeken en wij niet ?"

De Vlaamse en Waalse vastgoedfederaties CIB Vlaanderen en Federia stappen naar de Raad van State omdat immobiliënmakelaars geen huizen of appartementen mogen bezoeken met klanten die willen huren of kopen. Dat ze dat niet mogen, heeft te maken met de recente coronamaatregelen. Maar de immomakelaars zeggen dat zo’n verbod niet in het ministerieel besluit staat. Ze vinden het ook nogal kras dat notarissen wel plaatsbezoeken mogen doen.

Dat immomakelaars geen huizen en appartementen mogen bezoeken met geïnteresseerde kopers of huurders, staat volgens beide vastgoedfederaties niet in het ministerieel besluit zelf, wel in de FAQ (“veel gestelde vragen”) op de overheidswebsite over corona. Dat ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bevestigd heeft dat er een verbod op plaatsbezoeken geldt, maakt geen indruk.

Volgens de beide vastgoedfederaties mist het verbod juridische grond. Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen: “Er wordt nergens in de tekst (van het ministerieel besluit, nvdr) een verbod van plaatsbezoeken opgelegd. Een FAQ heeft volgens de juristen die we hebben geraadpleegd, helemaal geen dwingend karakter.”

De vastgoedmakelaars vinden het bovendien “te gek voor woorden” dat notarissen wel nog plaatsbezoeken mogen afleggen. “Alsof die minder besmettelijk zouden zijn dan een makelaar." Dat notarissen een essentieel beroep uitoefenen, doet hier niet ter zake, zeggen de makelaars, want bij verkopen van een woning stellen zij dezelfde handelingen. Een onderscheid maken louter op basis van het beroep, is dan discriminerend.

Honderden of duizenden mensen komen binnen nu en een maand op straat terecht

Kristophe Thijs, CIB Vlaanderen

De makelaars worden volgens de vastgoedfederatie geconfronteerd met "schrijnende verhalen" van mensen die een woning verkocht of verhuurd hebben, en nu op zoek zijn naar een nieuwe, maar die niet meer op voorhand kunnen bezichtigen.

"Honderden - zoniet duizenden Vlamingen die hun oude woning verkocht hebben of van wie het huurcontract afloopt, kunnen nu niet op zoek gaan naar een nieuwe woning en komen dus binnen nu en een maand op straat terecht ", zegt Kristophe Thijs van CIB Vlaanderen.

Volgens de vastgoedmakelaars behandelt de Raad van State de zaak donderdag en zou er nog voor het weekend een uitspraak zijn. Tot dan lopen ze het risico op een boete, als ze toch een plaatsbezoek organiseren. “Anderzijds”, zegt Kristophe Thijs, “heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden al aangekondigd het dossier te willen herbekijken.” Onduidelijkheid troef dus, aldus de makelaars.

Kabinet-Verlinden: alleen plaatsbeschrijving mag ter plaatse

In een reactie zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) niets over dat herbekijken. De minister herhaalt dat het verboden is voor makelaars om "fysieke huisbezichtigingen te organiseren". Ter plaatse de verplichte plaatsbeschrijving opmaken, kan wel, meldt haar kabinet, want dat is wettelijk verplicht.

Meest gelezen