Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Joachim uit Linter woont straat verder dan Witte Huis: "Zijn hier voorbereid op protesten eens nieuwe president bekend is"

Joachim Vandercasteelen is voor zijn werk vorig jaar verhuisd van Neerlinter, deelgemeente van Linter, naar Washington D.C., de hoofdstad van de Verenigde Staten. Hij woont nu een straat verder dan het Witte Huis en maakt dus alles wat daar gebeurt vanop de eerste rij mee: "Winkels en appartementsgebouwen in de buurt zijn dichtgetimmerd uit voorzorg voor de protesten die ze hier verwachten als de nieuwe president bekend is."

In het jaar dat Joachim in Washington woont, heeft hij al heel wat meegemaakt: corona, de Black-Lives Matter-protesten en nu de verkiezingen. "Het is hier zelden rustig," vertelt Joachim aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "We horen constant helikopters die belangrijke mensen naar het Witte Huis brengen. De straat wordt ook geregeld afgezet, soms voor een presidentiële stoet van wagens, waar Trump dan wellicht in zit."

Betogingen

Joachim heeft de afgelopen tijd al heel wat betogingen gezien. Over de Black Lives Matter-betogingen is Joachim duidelijk: "Als witte man met een goeie job in Washington merk je hoe bevoordeeld je hier bent. Mensen met een zwarte huidskleur worden hier zó benadeeld in het dagelijkse leven, en dat zorgt voor veel verdriet en woede in de maatschappij."

Joachim vertelt hoe hij al eens onverwacht in een BLM-betoging terecht is gekomen. "Mijn joggingsroute gaat via het Witte Huis. Tijdens zo'n work-out kwam ik plots terecht in de betoging. Dat opende wel de ogen. Ik heb toen gemerkt hoe verontwaardigd mensen zijn. Ze willen verandering. Het is jammer dat die betogingen ook soms voor rellen zorgen."

Dichtgetimmerde winkels

Als Belg mag Joachim niet stemmen in de Verenigde Staten, maar hij volgt het wel op de voet. Volgens Joachim leven de inwoners van de stad in spanning. "Vorig weekend met halloween leefde de stad heel even op. Maar je voelt die constante onzekerheid en spanning. Mensen weten niet wat ze moeten verwachten." Die spanning is ook te merken aan de vele politieagenten die momenteel aanwezig zijn in de stad.

"Als we nu buitenkomen, dan zien we winkels en appartementsgebouwen die volledig dichtgetimmerd zijn met houten panelen. Straten worden afgezet, parkings worden vrijgemaakt. Ze zijn voorbereid en willen niks aan het toeval overlaten. Ongeacht de uitslag van de presidentsverkiezingen, verwachten ze hier protesten. Ze achten de kans bijzonder klein dat de ene partij wint en de andere partij dat gewoon zal accepteren. Ze verwachten dat mensen hoe dan ook de straat zullen optrekken om te betogen."

Joachim en zijn vriendin Hannelore voor het Witte Huis

Meest gelezen