Hoe kleurt de kaart van de VS? Volg hier de verkiezingsresultaten op de voet

Volg via de kaart hieronder LIVE de verkiezingsresultaten uit de VS. Zodra er resultaten binnenlopen, wordt de kaart aangepast en voortdurend geüpdatet.

Donald Trump of Joe Biden? De nieuwe president wordt bepaald aan de hand van kiesmannen. In elke staat zijn kiesmannen te winnen, maar het aantal verschilt van staat tot staat. In staten waar er meer mensen wonen, zijn er meer kiesmannen te verdienen.

In zo goed als alle staten geldt ook een winner-takes-it-all-systeem: wie een staat wint, wint alle kiesmannen. Wie ten slotte als eerste 270 kiesmannen achter zich verzamelt, wordt de nieuwe president van de VS.

Op de kaart hieronder kan je zien hoe de verschillende staten kleuren: rood (Republikeins en dus pro Trump) of blauw (Democratisch en dus pro Biden). Bij elke staat kan je ook zien hoeveel kiesmannen daar te verdienen zijn.

Er zijn twee uitzonderingen op de regel, Nebraska en Maine. Daar kan het aantal kiesmannen verdeeld worden over meerdere kandidaten. Zij zijn daarom zwart aangeduid op de kaart als dat het geval is.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

VRT NWS blijft voorzichtig met resultaten

We krijgen veel opmerkingen van lezers, kijkers en luisteraars dat onze resultaten soms anders zijn dan bij andere media. Het klopt dat sommige bronnen bepaalde staten sneller rood of blauw kleuren dan wij bij VRT NWS. Dat komt omdat we absoluut zeker willen zijn of een staat aan Donald Trump dan wel aan Joe Biden kan worden toegekend. We baseren ons hiervoor op minstens twee grote Amerikaanse kanalen en ook andere persagentschappen.

Omgekeerd gebeurt het ook dat één zender een bepaalde staat of kiesman nog niet toekent, terwijl al de rest dat wel doet. Zo heeft CNN als een van de enigen één kiesman in Maine niet toegekend aan Trump. Omdat alle anderen dat wel al deden, hebben wij dat ook gedaan. Ook daardoor kan je een ander cijfer zien bij ons dan bij bijvoorbeeld CNN. Maak je geen zorgen, zodra we zekerheid hebben, krijg je het resultaat meteen mee. 

Meest gelezen