LIVEBLOG: Voor het eerst meer dan 7.000 mensen in het ziekenhuis, wereldwijd weekrecord aantal besmettingen

Voor het eerst in de coronacrisis liggen er meer dan 7.000 mensen in het ziekenhuis met COVID-19. 1.302 van hen hebben intensieve verzorging nodig, dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie in ons land. Wereldwijd hebben meer dan 3,3 miljoen mensen afgelopen week het coronavirus opgelopen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om de snelste wekelijkse stijging sinds het begin van de pandemie. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Voor het eerst meer dan 7.000 mensen in het ziekenhuis, 1.302 op intensieve zorg

Voor het eerst in de coronacrisis liggen er meer dan 7.000 mensen in het ziekenhuis met COVID-19, onder wie 1.302 op afdelingen intensieve zorg, ook een triest record. De coronacijfers in ons land blijven stijgen, maar de stijging gaat nu wat minder snel dan de voorbije twee weken. 

  • Gemiddeld werden er de voorbije week elke dag 660 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen.
  • In totaal liggen er nu 7.231 mensen in het ziekenhuis.
  • 1.302 mensen hebben intensieve verzorging nodig - en dat is het hoogste aantal sinds het begin van de epidemie in ons land.
  • Gisteren werden 596 mensen opgenomen in de ziekenhuizen, 180 mensen werden ontslagen.
  • Het aantal doden door corona stijgt nog altijd sterk. Er sterven nu elke dag in België gemiddeld 123 mensen door corona.
  • Gemiddeld komen er nu elke dag 15.071 positieve tests bij. Er worden elke dag zo'n 63.000 tests afgenomen - bijna 30% (29,2) daarvan is positief.

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Wereldwijd recordaantal besmettingen afgelopen week

Meer dan 3,3 miljoen mensen hebben afgelopen week het coronavirus opgelopen. Dat is de snelste wekelijkse stijging sinds het begin van de pandemie, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Op 1 november stond de teller wereldwijd op ongeveer 46 miljoen bevestigde gevallen en 1,2 miljoen doden.

Het grootste aantal gevallen tussen 26 oktober en 1 november is opgetekend in Europa. Het gaat om 1,7 miljoen nieuwe gevallen. Volgens de WHO gaat het om een stijging van 22 procent in vergelijking met de week ervoor. Het aantal overlijdens is in dezelfde periode met 46 procent gestegen. 

In Noord- en Zuid-Amerika zijn in dezelfde periode meer dan 990.000 nieuwe bevestigde gevallen genoteerd en ongeveer 17.000 doden, waarvan het leeuwendeel in de Verenigde Staten. In Zuid-Oost-Azië zijn die week 381.000 bevestigde gevallen opgetekend met 4.600 doden.

Politie van Limburgse zone CARMA stelde al 68 pv's op voor corona-overtredingen

De politie van de zone CARMA heeft opnieuw veertien processen-verbaal opgesteld voor het overtreden van de corona-maatregelen. Sinds vrijdagavond staat de teller binnen de zone met gemeenten Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal, Houthalen-Helchteren, Bree, Kinrooi en Bocholt op 68 pv's.

De politie Lanaken-Maasmechelen (LaMa) heeft zeven pv's uitgeschreven. Twee boetes werden uitgeschreven voor het maken van een niet-essentiële verplaatsing, terwijl men zich aan de nachtklok moet houden. Vijf pv's werden opgesteld wegens het samenscholingsverbod.

UZ Gent projecteert hoopgevende boodschappen

Sinds deze avond schitteren hoopvolle boodschappen op een van de gebouwen van het UZ in Gent. Met projecties zoals "Blijven gaan", "Blijven vechten" en "We kunnen dit" wil de stad de inwoners en de zorgverleners een hart onder de riem steken. Ook op de Ghelamco Arena en de Stadshal kan je je tot eind november optrekken aan die boodschappen.

Frankrijk meldt 430 nieuwe sterfgevallen

Frankrijk meldt 430 overlijdens op een dag tijd als gevolg van COVID-19. Mogelijk lichtpuntje is een daling van het aantal nieuwe besmettingen. Het waren er de afgelopen 24 uur 36.330, fors minder dan het record van ruim 52.000 gisteren. Frankrijk met zijn ongeveer 67 miljoen inwoners gaat richting de 1,5 miljoen besmettingen, waarmee het vijfde staat op de wereldranglijst.

Zeven personen overleden na corona-uitbraak in serviceflats in Hoboken

Bij een uitbraak van het coronavirus in de serviceflats van het Portugesehof in het Antwerpse district Hoboken zijn de voorbije weken 72 bewoners besmet geraakt. Dat zegt de regionale zender ATV en het Antwerpse Zorgbedrijf bevestigt de cijfers. Zeven bewoners zijn intussen overleden.

Het Zorgbedrijf wijst erop dat de besmettingen dateren van voor de lockdownmaatregelen, toen de serviceflatbewoners zoals iedereen nog tot vier personen thuis mochten ontvangen en er nog activiteiten in clubverband mogelijk waren. Dat het virus zich dan snel verspreidt onder bewoners die contact hebben met elkaar, is niet onlogisch, klinkt het.

Europese top over corona op 19 november

De Europese regeringsleiders zitten op 19 november opnieuw samen over de coronapandemie. Europees president Charles Michel heeft daarvoor een videconferentie samengeroepen, laat zijn woordvoerder weten op Twitter.

De 27 regeringsleiders waren eerder overeengekomen om regelmatig te overleggen over de coronapandemie en de impact ervan op de verschillende lidstaten.

Militairen springen bij in Luikse ziekenhuizen: "Het is een hele aanpassing"

In ziekenhuizen in Luik heeft het leger intussen militairen ingezet om COVID-patiënten te verzorgen die bijna weer naar huis mogen. De ziekenhuizen hadden zelf om de extra hulp gevraagd omdat de COVID-afdelingen overvol liggen. In Seraing zijn de eerste militairen al aan de slag. Ze blijven er zeker vier weken.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Frustratie en boosheid bij het zorgpersoneel: hoe is het zover kunnen komen?

Er hebben meer corona-patiënten intensieve zorg nodig dan tijdens de eerste golf in het voorjaar. In het UZ Gent liggen nu al meer dan 50  mensen met COVID-19 op intensieve. De drukte en de stress voor het personeel zijn zeer groot.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Strengere maatregelen in Nederland: meeste openbare gebouwen gaan twee weken dicht en minder sociale contacten

De Nederlandse regering heeft enkele bijkomende maatregelen aangekondigd om de coronacrisis in het land aan te pakken. De nieuwe regels komen er bovenop de gedeeltelijke lockdown die er al van kracht is. Concreet gaan de komende twee weken de meeste openbare gebouwen dicht en wordt het aantal sociale contacten verder afgebouwd.

Lees meer in dit bericht:

Assisenproces "duivelskoppel" uitgesteld door tweede coronagolf

Door de tweede golf van corona wordt het assisenproces in Brugge van Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de persrechter van het hof van beroep van Gent laten weten. Justitie wil het risico niet lopen dat iemand besmet raakt in de zaal. Bovendien was een normaal verloop van het proces onmogelijk omdat er buitenlandse getuigen zijn en die geraken door de coronacrisis niet in Brugge.

Lees meeer in dit bericht:

Duitsland "wordt voorzichtiger" met toezeggen van bedden voor Belgen

Ons land heeft al verschillende COVID-patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland, maar dat wordt moeilijker nu ook onze oosterburen kampen met fors stijgende besmettingen. "Ze worden voorzichtiger met de toezegging van bedden", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in de Kamercommissie Volksgezondheid.

De ziekenhuizen in ons land zitten samen momenteel aan iets meer dan 2.300 IC-bedden, terwijl het er normaal gezien ongeveer 2.000 zijn. Bedoeling is om dat tegen 7 november op te schalen tot 2.800 bedden. Zo kunnen er 2.000 Covid-patiënten en 800 patiënten met andere aandoeningen verzorgd worden op intensieve zorgafdelingen.

Aan echte veldhospitalen denkt de regering op dit moment niet. De ziekenhuizen is wel gevraagd om een soort tussenafdeling uit te bouwen waar patiënten die wel veel zuurstof maar geen andere gespecialiseerde zorg nodig hebben terecht zouden kunnen. Volgens de minister zou een kwart van de coronapatiënten op intensieve zorg daar opgevangen kunnen worden, waardoor er extra capaciteit vrijkomt voor wie het echt nodig heeft. 

"Zorg mag niet afhangen van handicap"

De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) trekt aan de alarmbel: de mate waarin een patiënt zorg krijgt, mag niet afhangen van zijn of haar handicap. De NHRPH heeft daarom een open brief gestuurd naar de federale regering om te benadrukken dat een handicap geen ziekte is die rechtvaardigt dat men niet op intensieve zorg wordt opgenomen.

Gezien de toename van het aantal patiënten besmet met COVID-19 in de ziekenhuizen, komt ook de reguliere zorg meer en meer in het gedrang. Gevreesd wordt dat er binnenkort keuzes gemaakt moeten worden tussen patiënten die moeten worden gered. De NHRPH vraagt dan ook met aandrang om een handicap niet als doorslaggevende factor te zien bij de keuze om een patiënt al dan niet te redden.

Binnenlandse Zaken blijft bij verbod op plaatsbezoeken voor makelaars

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) blijft erbij dat het verboden is voor makelaars om fysieke huisbezichtigingen te organiseren. Ter plaatse de verplichte plaatsbeschrijving opmaken, mag wel.

De vastgoedsector kondigde aan naar de Raad van State te stappen tegen het verbod om potentiële kopers of huurders ter plaatse rond te leiden door woningen. De makelaars zeggen dat een basis voor het verbod ontbreekt in het ministerieel besluit.

"Vastgoedkantoren werden, na een uitdrukkelijke beslissing van het Overlegcomité, niet opgenomen in de lijst van ondernemingen of sectoren die nog fysieke dienstverlening aan huis mogen doen", zegt het kabinet-Verlinden in een reactie. "Dat wil zeggen dat vastgoedkantoren hun werk alleen nog online kunnen verderzetten."

Uithuiszettingen verboden in Brussel tot half december

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besliste om tot 13 december een moratorium in te stellen op uithuiszettingen op het hele grondgebied van het gewest. De maatregel is bedoeld om huurders te beschermen die kwetsbaar zijn geworden door de gezondheidscrisis.

Alle gerechtelijke en administratieve beslissingen waarbij een uitzetting uit de woonplaats wordt gelast, worden tot deze datum automatisch opgeschort, met uitzondering van uitzettingen die gerechtvaardigd zijn door een ernstig en onmiddellijk gevaar voor de openbare veiligheid. De huur blijft verschuldigd gedurende de tijdelijke periode waarin uithuiszettingen verboden zijn.

Woonzorgcentrum Waregem maakt kamers vrij voor COVID-patiënten uit ziekenhuis

Woonzorgcentrum De Meers in Waregem heeft kamers vrijgemaakt om coronapatiënten vanuit het O.L.V van Lourdesziekenhuis in Waregem op te vangen. Het gaat daarbij om patiënten die al goed hersteld zijn maar nog niet voldoende om naar huis te mogen. Zo bevestigt burgemeester van Waregem Kurt Vanryckeghem (CD&V). Het woonzorgcentrum wil daarmee het ziekenhuis ontlasten, als wederdienst voor hun hulp tijdens de eerste golf.

Lees meer in dit bericht:

Nieuwe teststrategie in de pijplijn?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) hoopt deze week nog stappen te kunnen zetten richting een nieuwe COVID-teststrategie. Een taskforce onder leiding van professor klinische biologie Herman Goossens werkt al een tijdje aan een nieuwe teststrategie.

Die moet uitmaken waar en in welke hoeveelheden coronatesten ingezet kunnen worden, en bekijken of er naast de klassieke neus- en keelwissers ook bijvoorbeeld speekseltesten kunnen worden afgenomen, waar dat kan en hoe die dan geanalyseerd moeten worden. Morgenvroeg bespreken de verschillende ministers van Gezondheid de mogelijkheden op een interministeriële conferentie.

Sint-Laureins verbiedt tijdelijk deur-aan-deurverkoop voor verenigingen

Sinds gisteren mogen verenigingen in Sint-Laureins niet meer deur-aan-deur verkopen. Met deze tijdelijke maatregel wil het stadsbestuur voorkomen dat er te veel verschillende contacten plaatsvinden. "We moeten vermijden dat het virus zich op deze manier verder zou verspreiden", verklaart burgemeester Franki Van de Moere.

Lees meer in dit artikel:

Immomakelaars naar Raad van State: "Waarom mogen notarissen wel een pand bezoeken en wij niet ?"

De Vlaamse en Waalse vastgoedfederaties CIB Vlaanderen en Federia stappen naar de Raad van State omdat immobiliënmakelaars geen huizen of appartementen mogen bezoeken met klanten die willen huren of kopen. Dat ze dat niet mogen, heeft te maken met de recente coronamaatregelen. Maar de immomakelaars zeggen dat zo’n verbod niet in het ministerieel besluit staat. Ze vinden het ook nogal kras dat notarissen wel plaatsbezoeken mogen doen.

Lees meer in dit bericht:

AA Gent-coach Wim De Decker test positief op coronavirus

Voetbalploeg AA Gent moet het in de Europa League stellen zonder coach Wim De Decker langs de zijlijn. Hij heeft positief getest op het coronavirus. Assistent Peter Balette zal waarschijnlijk zijn taken overnemen.

Lees meer in dit bericht van Sporza:

Filedruk blijft afnemen door meer nadruk op telewerk

De steeds grotere nadruk op telewerk als gevolg van de coronacrisis en -maatregelen blijft voor minder files en verkeersdrukte zorgen op de Vlaamse snelwegen. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Verkeerscentrum. Op de werkdagen van 26 oktober tot en met 30 oktober reed er op de Vlaamse snelwegen 26 procent minder autoverkeer dan vorig jaar in de laatste week van oktober en lag de filedruk 73 procent lager. Het vrachtverkeer lag wel 1,3 procent hoger.

Al voor 109.000 verdachten van corona-inbreuken dossier geopend bij parket

Sinds het begin van de coronacrisis tot afgelopen zondag zijn bij de correctionele parketten dossiers geopend voor 109.000 verdachten van corona-inbreuken. Ongeveer 69.000 van hen (63 procent) kregen een voorstel tot minnelijke schikking, de rest werd gedagvaard of hun dossier werd nog niet behandeld. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Voor bijna 70.000 (64 procent) van het totaal aantal geregistreerde verdachten werd het dossier afgesloten. De helft, ongeveer 35.000 personen, betaalde een (onmiddellijke) minnelijke schikking. 20.500 verdachten gingen vrijuit wegens onvoldoende bewijzen of de kwalificatie "geen misdrijf".

Aan 2.700 vermoedelijke overtreders werd een GAS-boete voorgesteld en 1.500 personen kregen een voorwaardelijke straf. Voor ongeveer 4.500 verdachten was er een vonnis, na het niet betalen van de minnelijke schikking of na een dagvaarding.

Geen kerstmarkt maar wel kerststal, kerstboom en lichtspektakel op Brusselse Grote Markt

De stad Brussel heeft besloten om de kerstmarkt die jaarlijks plaatsvindt in het teken van Winterpret te annuleren. Het federaal overlegcomité had kerstmarkten verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de stad volgt die beslissing. De traditionele kerstboom en de levensgrote kerststal strijken samen met een lichtspektakel wel nog neer op de Grote Markt.

"De mogelijkheden om samen te komen zijn beperkt, maar tijdens deze ongekende gezondheidscrisis is het belangrijker dan ooit om ons omringd te voelen, te kunnen glimlachen, ons te verwonderen. De stad heeft daarom besloten om de feestverlichting van de Grote Markt en vele andere verkeersassen, straten en pleinen te behouden", zegt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) aan persagentschap Belga.

Jeugdhulpcentrum in Genk blij met knuffelcontact: “Huidhonger is cruciaal, ook bij jongeren”

In tegenstelling tot de lockdown in het begin van de coronacrisis mogen mensen deze keer wel één knuffelcontact buiten hun gezin hebben. Daar zijn ze bij het jeugdhulpcentrum Bethanië in Genk blij mee want zo kunnen de jongeren nog een dichte relatie blijven voelen.

Lees meer in dit bericht:

NMBS schroeft aanbod licht terug tijdens herfstvakantie

Dej NMBS schroeft tussen 2 november en 11 november het normale (maximale) treinaanbod terug tot 92 procent. Het aantal P-treinen van en naar Brussel is verminderd en de frequentie van bepaalde S- en IC-treinen rond een aantal grote steden is ingeperkt.

De NMBS past het aanbod aan omdat de coronacrisis voor een hogere absenteïsmegraad zorgt bij het personeel, wegens ziekte of quarantaine, en omdat er door de schoolvakantie minder reizigers zijn. Het aanbod houdt daarom rekening "met de huidige verplaatsingsnoden, de COVID-situatie en de beschikbaarheid van personeel".

Meest gelezen