2020 Getty Images

LIVE: Biden haalt ook de staat Michigan binnen en lanceert overgangswebsite, het blijft erg spannend

Het blijft enorm spannend in de Verenigde Staten. Staten die eerst in de richting van Donald Trump gingen, worden nu toegewezen aan Joe Biden. Trump insinueert dat er fraude wordt gepleegd, hoewel daar geen bewijzen voor zijn. Hij vraagt dat er wordt gestopt met tellen. Volg alles op de voet in onze liveblog. 

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

 • Biden

  306
 • 270 kiesmannen
 • Trump

  232
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

OVERZICHT: op deze staten is het momenteel nog wachten

Het is nog steeds niet duidelijk wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. We wachten nog op resultaten uit enkele staten:

 • Arizona (11 kiesmannen): het rechtsconservatieve Fox News wijst de staat al toe aan Biden, alle andere media vinden het voorlopig nog te vroeg om toe te wijzen. Biden ligt hier momenteel nipt aan de leiding.
 • Alaska (3 kiesmannen): Trump ligt hier momenteel fors aan de leiding. Niet zo verrassend: de staat ging in het verleden ook telkens naar de Republikeinen. 
 • Georgia (16 kiesmannen): Trump ligt momenteel heel nipt aan de leiding, maar zijn voorsprong is intussen gekrompen tot zowat 30.000 stemmen. In de loop van de voormiddag zou daar mogelijk een winnaar worden uitgeroepen.
 • North Carolina (15 kiesmannen): Trump ligt momenteel heel nipt aan de leiding. De kans dat Biden het daar alsnog haalt, is volgens observatoren niet zo groot.
 • Nevada (6 kiesmannen): Biden ligt momenteel heel nipt aan de leiding, maar er is nog heel wat telwerk. 
 • Pennsylvania (20 kiesmannen): Trump ligt momenteel heel nipt aan de leiding. De prognoses zijn nochtans dat Biden hier de grootste kansen heeft. Wint Biden in Pennsylvania, dan heeft hij genoeg kiesmannen/-vrouwen achter zich om president te worden.

Een presidentskandidaat moet dus 270 kiesmannen achter zijn naam hebben om officieel president te worden. Dit is de status op dit moment.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

 • Biden

  306
 • 270 kiesmannen
 • Trump

  232

En voor de volledigheid: deze staten zijn wel al ingekleurd. 

We krijgen veel opmerkingen van lezers, kijkers en luisteraars dat onze resultaten achterblijven op andere media. Het klopt dat sommige bronnen al meer staten rood of blauw gekleurd hebben dan wij bij VRT NWS. Dat komt omdat we absoluut zeker willen zijn of een staat aan Donald Trump dan wel aan Joe Biden kan worden toegekend. We baseren ons hiervoor op minstens twee grote Amerikaanse kanalen en ook andere persagentschappen. Maar maak u vooral geen zorgen, zodra we zekerheid hebben, krijgt u het resultaat meteen.

Biden-campagne zet al website online over de machtsoverdracht

Wie de volgende Amerikaanse president wordt, niemand die het nu al met zekerheid kan zeggen. Toch is het Democratische kamp zich al aan het voorbereiden op de machtsoverdracht. Onder de URL "buildbackbetter.com" (letterlijk: "herbouw het beter") staat intussen de transitiewebsite van Joe Biden en Kamala Harris online. 

De tekst op de site zegt wel dat "de stemmen nog geteld worden in verschillende staten". Toch laat het transitieteam weten dat het zich "op volle snelheid blijft voorbereiden, zodat de Biden-Harris-administratie een vliegende start kan nemen vanaf dag één."

Ook belangrijke swingstaat Michigan gaat (nipt) naar Joe Biden

Ook de belangrijke swingstaat Michigan gaat nipt naar Joe Biden, zo melden verschillende Amerikaanse media. De staat leek oorspronkelijk in de richting van Donald Trump te gaan, maar deze middag begon dat te keren. Nu blijkt Biden er gewonnen te hebben, net als in Wisconsin, nog zo’n belangrijke swingstaat. In Michigan zijn 16 kiesmannen te verdienen. Die gaan allemaal naar Biden. Vier jaar geleden won Trump nog in Michigan.

Donald Trump vroeg eerder vandaag al om het tellen van de stemmen te stoppen in Michigan, net als in Pennsylvania. 

Alle ogen zijn momenteel vooral gericht op Arizona en Nevada. Als Biden die staten binnen haalt, heeft hij de nodige 270 kiesmannen (nét) binnen. Arizona wordt momenteel enkel door het rechtsconservatieve Fox toegewezen aan Biden, alle andere media vinden het nog te vroeg om de staat toe te wijzen. In Nevada zouden ze normaal pas morgen opnieuw verder tellen, maar door de hoge druk zouden ze toch vandaag nog een deel van de stemmen bekijken. 

Herbekijk het "Extra Journaal" van 8 uur met de laatste stand van zaken

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Wat is er toch aan de hand met die peilingen?

"A landslide victory", ofwel een verpletterende overwinning: die heeft Joe Biden niet binnengehaald voor de Democraten. Nochtans is dat wel wat verschillende peilingen hadden voorspeld. De realiteit is dat de einduitslag veel nipter zal zijn voor de uiteindelijke winnaar.

Ook bij de vorige presidentsverkiezingen in 2016 bleken de peilingen - met een klinkende winst voor Hillary Clinton - het spoor bijster. Hoe komt dat? Zijn peilingen nog wel zinvol en betrouwbaar?

Lees er hier meer over:

Ook resultaten in verschillende Amerikaanse referenda

In de VS worden tijdens verkiezingen ook traditioneel referenda gehouden over thema's die vaak van groot belang zijn voor individuele staten. Zo koos Colorado voor de herintroductie van de wolf, werden in verschillende staten drugs voor een stuk uit de criminaliteit gehaald en koos Mississippi voor een nieuwe, minder controversiële vlag.

Lees hier het volledige artikel: 

Jan Balliauw: "Wat gaat Trump doen zodra Biden het presidentschap opeist?"

Hier en daar zijn er al wat protesten van beide politieke kampen in verschillende staten. VRT NWS-journalist Jan Balliauw kijkt daar met argusogen naar. Volgens hem kan dat snel omslaan in "een tsunami". En wat als Biden op een bepaald moment de overwinning opeist? 

Videospeler inladen...

Tom Van De Weghe: "Onrust zal toenemen als er niet snel duidelijkheid komt"

Het blijft ongemeen spannend in verschillende staten. Hier en daar waren er ook al opstootjes, vertelt collega Tom Van De Weghe vanuit Delaware. Hij denkt dat er nood is aan snelle duidelijkheid over wie de winnaar van de verkiezingen is: 

Videospeler inladen...

Trump of Biden? Bram Van De Putte overloopt de huidige resultaten

Het blijft nagelbijtend kijken naar de resultaten in verschillenden belangrijke staten. Collega Bram Van De Putte geeft in het "Extra Journaal" een stand van zaken: 

Videospeler inladen...

Professor Kerremans: "Een rechtszaak is prima, de vraag is alleen: zal Trump zich neerleggen bij de uitspraak?"

De kaarten voor Joe Biden liggen op dit moment beter dan die voor Donald Trump. Dat zegt professor Bart Kerremans in "De ochtend". Is er nog een kans voor Trump en welke is dat dan? "De weg die voor Trump openligt, is de weg via de staat Pennsylvania en dat maakt natuurlijk dat de nervositeit in het Trump-kamp over Pennsylvania onvoorstelbaar groot is. Maar alleen met Pennsylvania komt ie er niet, hij moet zien dat hij het resultaat in Michigan en Wisconsin (dat aan Democraten is toegewezen) kan neutraliseren."

Trump heeft alvast gedreigd met een aantal rechtszaken en vraagt ook om het tellen van de stemmen stil te leggen. Een goed idee? "In principe is er niets tegen een rechtszaak. De vraag is alleen: zal Trump zich neerleggen bij het resultaat van een rechtszaak of een hertelling? Het gedrag van Trump van de voorbije 24 uur en zijn stijl van de afgelopen jaren, suggereert dat hij zich er niet bij zal neerleggen. En dan betekent dat eigenlijk dat die rechtszaken de risico's gaan vergroten op twisten daarover en op betogingen die uit de hand kunnen lopen."

Archieffoto

Meest gelezen