© VRT

Pascale Naessens is 10 jaar schrijfster, zonder groot feest: "In elke crisis zit een soort les waar we iets kunnen uithalen"

Wat een feestjaar moest worden om haar 10-jarig bestaan te vieren als schrijfster, valt nu in het water door corona. Maar Pascale Naessens blijft wel positief in het leven staan. "Dit is voor mij de ideale periode om na te denken over hoe we anders kunnen leven en eten", zegt ze op Radio 2 Antwerpen. 

Rond deze tijd staat Pascale Naessens normaal gezien op de Boekenbeurs in Antwerpen, voor signeersessies en interviews. Ze mist dan ook het contact met haar lezerspubliek. "De Boekenbeurs is een moment waarop ik mijn lezers kan ontmoeten. Een andere plek waar ik mijn publiek ontmoet, zijn lezingen, en ook die zijn allemaal afgelast. Die feedback die ik van mensen krijg is voor mij een drive om door te gaan, dus dat mis ik wel."

Ik hou zo van feesten. De kleine dingen in het leven moeten gevierd worden maar dat kon nu niet

Pascale Naessens, auteur

Naessens bracht tien jaar geleden haar eerste boek uit, maar een groot feest zit er niet in. "Boekvoorstellingen zijn normaal al een feest op zich en dit jaar waren we van plan om een iets groter feest te geven omdat ik tien jaar bezig ben als schrijfster, maar dat kan nu niet doorgaan. Ik hou zo van feesten. De kleine dingen in het leven moeten gevierd worden. We hebben nu met z'n tweeën gevierd (met haar echtgenoot Paul Jambers, nvdr) en dat is een beetje jammer, maar dat geldt natuurlijk voor iedereen."

Drie boeken

Dat wil niet zeggen dat Pascale Naessens, die in Duffel woont, heeft stilgezeten. Dit jaar zijn drie boeken van haar verschenen. "Ik heb eerst een boek uitgebracht over de ketokeuken en in september is "Echt eten" verschenen. En voor tien jaar auteurschap komt later deze maand een speciaal boek uit in beperkte oplage. Het is een luxueuze uitgave in groot formaat, een salonboek. Daarin zie je waar ik al 10 jaar lang mijn inspiratie heb gehaald, de mooiste foto's die de boeken niet hebben gehaald, verhalen en gedichten. Zelf vind ik het heel mooi.  

Het moet beter en kwalitatiever, zonder met de vinger te wijzen

Pascale Naessens, auteur

Tijdens de coronacrisis heeft Naessens meer tijd voor zichzelf en daar probeert ze ook het positieve van in te zien. "We hebben corona niet nodig om dankbaar in het leven te staan, maar het zou jammer zijn om deze periode niet aan te grijpen om er iets positiefs mee te doen. In elke crisis zit een soort les, we kunnen daar iets uithalen. Het is voor mij de ideale periode om meer boeken te lezen en om na te denken over hoe we anders kunnen leven, en anders eten. Het moet beter en kwalitatiever, zonder met de vinger te wijzen. Zodat we allemaal opgeslorpt worden in die positieve energie om het anders aan te pakken."

Meest gelezen