AFP or licensors

Ivoriaanse president Ouattara herverkozen voor derde mandaat: meer dan 3.000 Ivorianen vluchten uit vrees voor geweld 

In Ivoorkust in West-Afrika is Alassane Ouattara voor de derde keer verkozen tot president. Volgens de kiescommissie behaalde Ouattara een monsterscore van ruim 94 procent. De oppositie riep eerder op tot een boycot van de presidentsverkiezingen. Tijdens de campagne waren al enkele tientallen doden gevallen. Er zijn nu ook meer dan 3.000 Ivorianen naar buurlanden gevlucht uit vrees voor nieuw geweld. 

Volgens de kiescommissie was de uiteindelijke opkomst voor de verkiezingen op 31 oktober 53,9 procent. De 78-jarige Alassane Ouattara behaalde een overwinning met 94,3 procent van de stemmen.

Dat Ouattara de verkiezingen wint, komt niet als een grote verrassing. De twee belangrijkste oppositiekandidaten, Pascal Affi N’Guessan en Henri Konan Bedie, riepen eerder al op tot een boycot van de verkiezingen en tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De voorbije maanden zijn er tientallen doden gevallen bij verkiezingsgeweld.

De oppositieleiders verklaren de verkiezing van Ouattara ongrondwettelijk. Ze vinden dat Ouattara zich geen kandidaat meer mocht stellen, omdat hij al twee keer president is geweest. Een president in Ivoorkust moet na twee termijnen stoppen. Volgens Ouattara is een derde ambtstermijn echter niet ongrondwettelijk.

Ouattara had eerder ook beloofd dat hij niet meer voor een derde ambtstermijn zou gaan, maar hij bedacht zich toen zijn opvolger, premier Amadou Gon Coulibaly, deze zomer plots overleed. Hij besliste om toch voor een derde keer op te komen, uit liefde voor zijn land, zegt hij zelf.

Ivorianen vluchten uit vrees voor geweld

De Ivorianen zijn bang voor een herhaling van de gevechten van tien jaar geleden. Toen liepen de presidentsverkiezingen uit op een bloedbad met 3.000 doden. Het ging toen om een machtsstrijd tussen toenmalig president Laurent Gbagbo en zijn uitdager Alassane Ouattara. Gbagbo weigerde op te stappen, waarna maanden van geweld volgden tussen de aanhangers van beide mannen. Gbagbo werd uiteindelijk opgepakt in april 2011 en berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar hij werd vrijgesproken. 

Ook nu leeft de vrees voor geweld. Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties meldde dat er al meer dan 3.200 Ivorianen naar buurlanden zijn gevlucht, onder meer naar Liberia, Ghana en Togo. 

Europese Unie roept op tot dialoog

De Europese Unie is erg ongerust over de spanning in Ivoorkust. "De EU neemt nota van de bekendmaking van de voorlopige resultaten en spreekt haar diepe bezorgdheid uit over de spanningen, de provocaties en de aansporingen tot haat die aanwezig zijn in het land", zegt Josep Borell, hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

"De EU verwacht dat alle belanghebbenden het voortouw nemen om het klimaat te kalmeren en de dialoog te hervatten, de nieuwe generaties erbij te betrekken en verzoening te bevorderen door middel van zeer concrete maatregelen die de bladzijde over geweld en verdeeldheid helpen omslaan", aldus Borell.

Meest gelezen