NICOLAS MAETERLINCK

KU Leuven professor Rik Torfs doet oproep tot optimisme: “Er is meer dan corona”

Wie hem volgt op sociale media zoals Twitter, weet dat professor Kerkelijk Recht aan de KU Leuven Rik Torfs een mening heeft. Ook over corona. “We moeten de situatie ernstig nemen, maar ik denk dat het voor sommige mensen zwaar is om alleen maar nieuws over corona te horen.” Hij pleit daarom voor meer optimisme. En misschien wel de aanschaf van een hond.

Rik Torfs wil de coronacrisis niet minimaliseren, verzekert hij vanochtend op Radio 2 Vlaams-Brabant. Maar hij zegt er wel meteen bij dat er nood is aan optimisme. “Er zijn mensen die weinig buiten komen zoals ouderen, en alleen aangewezen zijn op het nieuws.  Dat moet heel zwaar zijn. Daarom doe ik een oproep tot meer optimisme.” Torfs pleit ook voor meer perspectief. “Op dit moment lijken we vooral te focussen op angst, zodat mensen de maatregelen beter zouden volgen. Maar werkt dat wel? Het doet me een beetje denken aan een student die voor zijn tweede zittijd staat. Hij weet dat die ongeveer een maand gaat duren. Je mag hem dan niet zeggen dat die examens misschien nooit voorbij gaan. Mensen hebben perspectief nodig. Ook jongeren die momenteel opgesloten zitten in een herfstvakantie die anders veel meer belooft. Ik denk dat je de cijfers zeker ernstig moet nemen, maar ook hetzelfde mag doen met de lichtpuntjes. Mensen gaan dan heus niet alle maatregelen plots negeren.”
(Tekst gaat verder onder tweet)

Professor Rik Torfs is erg actief op Twitter. En met meer dan 130.000 volgers ook erg populair. Vanochtend tweette hij nog ironisch: “Even zette ik de radio aan en tot mijn verrassing ging het over corona.” Torfs doelt daar op de niet aflatende stroom van berichten over corona. “Laat ons ook eens naar iets anders kijken en luisteren dan alleen maar dat eeuwige coronaverhaal. Het leven is meer dan corona alleen.”

Misschien is het wel tijd voor de aanschaf van een hond 

Als laatste tip in deze coronatijden geeft Torfs nog dit mee: “De tijd die je normaal steekt in verplaatsingen en files, zou ik nu vervangen door lange wandelingen. En misschien is dat het moment om tijdens die wandelingen te kijken welke hond je het mooist vindt. Je komt er heel veel tegen dezer dagen. Wie weet blijkt dat uw levensgezel voor de toekomst? En waarvan de trouw als een paal boven water staat. Tijd om een hond te kiezen voor de komende jaren dus”.  

Meest gelezen