Patrick Peeters

Opmerkelijk onderzoek in Doel: hoelang houdt een dijk stand tijdens een superstorm?

In Doel langs de Schelde wordt de dijk aan de Prosper- en Hedwigepolder de komende weken letterlijk op de proef gesteld. Het gaat om een Europees onderzoeksproject dat nagaat hoe lang een dijk standhoudt tijdens een superstorm.

De 3 kilometer lange Scheldedijk langs de Prosper- en Hedwigepolder biedt de onderzoekers een uitgelezen kans om de sterkte van dijken te testen. Het gebied van 600 hectare wordt over een aantal jaar ontpolderd. Rondom ligt een ringdijk die zo goed als afgewerkt is. De huidige dijk zal over een paar jaar zijn functie verliezen. Hier kunnen onderzoekers dus naar hartelust experimenteren.

Op de dijk staat nu een container waar voortdurend water wordt ingepompt. De container loopt over, en het water kleddert op de dijk. Op een proefstrook van 2 meter stroomt tussen muurtjes het water dan naar beneden.

"Wat we nabootsen is een superstorm waarbij het water 30 centimeter boven de dijk komt", vertelt Petrik Peeters van het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout. "In werkelijkheid komt het water bij een superstorm nog steeds enkele meter onder de dijkkruin. Maar met de klimaatopwarming is het goed de dijken op hun sterkte te onderzoeken."

De dijk heeft een jas

"Een dijk bestaat uit een zandige kern met daarover een jasje", vertelt Peeters. "Dat jasje bestaat uit klei en vegetatie, gras en kruiden. Dat jasje zorgt er voor dat de dijk waterdicht is. En als er water overheen stroomt zorgt dat er ook voor dat die dijk niet wegspoelt. En wij testen nu  hoelang dat gras overstortend water aankan."

Een deel van de dijk ligt in Nederland en die wordt anders beheerd. Wij maaien twee keer, de Nederlanders maaien drie keer.  De Nederlanders bemesten, de Belgen bemesten niet. "Er zijn ook stukken waar er bomen staan, op sommige plaatsen overnachten schapen en zijn er kloven, er zijn stukken waar er een vossenhol zit", zegt Peeters. "Dat zijn allemaal verschillende situaties die we de volgende weken gaan testen: gaat een dijk sneller stuk als er een vossenhol is, of valt dat eigenlijk wel mee."

"Het onderzoek moet aantonen wat meest aangewezen is in tijden van klimaatopwarming en een stijgende zeespiegel", besluit Peeters. "Moet een dijk worden opgehoogd om bijvoorbeeld een superstorm tegen te houden, of kan hij lang standhouden en komt het er op aan nadien het water dat over de dijk liep terug te sturen naar de zee? Behalve onze collega's uit Nederland, zitten hier ook dijkonderzoekers uit Frankrijk en Engeland slimmer te worden."

Patrick Peeters

Meest gelezen