School in Westmalle voert "netiquette" in voor afstandsonderwijs: "In pyjama de les volgen met een croissant in de hand kan echt niet"

Na de verlengde herfstvakantie schakelen leerlingen van de tweede en derde graad middelbaar opnieuw over op afstandsonderwijs. Verschillende scholen voeren nu regels in waar de leerlingen zich aan moeten houden. Ook het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle stelde een zogenoemde "netiquette" op. Experts vermoeden dat het kan helpen bij het beter opletten en concentreren, maar zouden het niet verplichten.

Tot nu toe waren er nog geen regels voor afstandsonderwijs. "We gingen ervan uit dat leerlingen spontaan de regels uit de echte klas zouden doortrekken naar de virtuele klas, maar dat blijkt niet zo te zijn", zegt directeur Eric Van Huffelen van het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle. "Het gaat om kleding maar ook over de plaats waar de leerlingen de online les volgen. Enkele leerlingen volgden de les vanuit hun bed. Als je als leerkracht  iemand ziet zitten in zijn pyjama met een croissant in de hand, dan ga je niet lesgeven zoals anders."

Je zorgt ervoor dat je thuis even aandachtig de les kan volgen als in de echte klas

Eric Van Huffelen, directeur Sint-Jan Berchmanscollege Westmalle

Daarom heeft de school nu een lijst van regels opgesteld waar de leerlingen zich aan moeten houden. "Netiquette zijn een aantal regels van hoe we met elkaar willen omgaan op het internet", vertelt Van Huffelen. "Ervoor zorgen dat je goed geconcentreerd in de virtuele klas zit. Je zit best achter je bureau met alle spullen die je nodig hebt. Je zorgt ervoor dat je thuis even aandachtig de les kan volgen als in de echte klas."

De leerlingen zullen de regels volgende week krijgen via mail. "Het is ook een oproep naar ouders om daarop toe te zien. Zodat ouders hun kroost op tijd uit bed zetten en dat ze het middagmaal plannen tijdens de middagpauze van de school", besluit Van Huffelen. 

"Interessante piste, maar niet verplichten"

"Als we leerlingen vragen om zich netjes te kleden en aan een bureau te gaan zitten, brengen we ze in een setting waardoor ze het gedrag zouden kunnen vertonen van iemand die klaar is om te leren en zich aandachtig te gedragen", zegt Tim Vanhoomissen, sociaal psycholoog Thomas More-hogeschool in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Vanuit die redenering valt er iets te zeggen voor wat die scholen nu doen."

Het is volgens Vanhoomissen een interessante piste om te bestuderen, maar hij zou het niet meteen verplichten aan de leerlingen. "Het is beter om de leerlingen ervan te overtuigen dat het net interessant is voor hen om een goede routine te creëren, zodat ze ervan overtuigd zijn dat ze op die manier beter leren en geconcentreerd zijn."

Meest gelezen