Strengere maatregelen in Nederland: meeste openbare gebouwen gaan twee weken dicht en minder sociale contacten

De Nederlandse regering heeft enkele bijkomende maatregelen aangekondigd om de coronacrisis in het land aan te pakken. De nieuwe regels komen er bovenop de gedeeltelijke lockdown die er al van kracht is. Concreet gaan de komende twee weken de meeste openbare gebouwen dicht en wordt het aantal sociale contacten verder afgebouwd.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft op een persconferentie nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. "De cijfers zijn niet slecht, maar zeker niet goed genoeg", zei hij bij aanvang. "In de ziekenhuizen gaat de stijging door. Het is op veel plaatsen pompen of verzuipen." Momenteel is het land volgens Rutte al in een gedeeltelijke lockdown. Die maatregelen blijven hoe dan ook gelden tot midden december.

De komende twee weken komen daar nog enkele strengere maatregelen bovenop. Nederlanders worden opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. "Vraag je telkens af of het wel noodzakelijk is om de deur uit te gaan", aldus Rutte. "Ga dus in je eentje naar de supermarkt en ga niet voor de lol winkelen." De maximale groepsgrootte op straat daalt van 4 naar twee. Nederlanders mogen ook maximaal twee gasten per dag thuis over de vloer krijgen.

Vraag je telkens af of het wel noodzakelijk is om de deur uit te gaan

Mark Rutte, Premier Nederland

Meest in het oog springend is wellicht dat de komende twee weken de meeste openbare gebouwen dicht gaan. "Het gaat dan om theaters, bioscopen, buurthuizen, musea, monumenten, dierentuinen en pretparken", zegt Rutte. Er worden uitzonderingen voorzien voor winkels en contactberoepen als kappers. Ook alleen sporten kan nog steeds in de fitnesscentra. Groepslessen worden er wel verboden. De nieuwe regels gaan morgenavond in.

Voor zwaar getroffen regio's worden extra maatregelen overwogen. Afhankelijk van hoe de situatie daar evolueert overweegt Rutte om daar een avondklok in te voeren, bijkomende winkels te sluiten of de lessen in de middelbare scholen op te schorten.

Tot half januari krijgen Nederlanders het advies niet te reizen tenzij het absoluut noodzakelijk is. "Het Caraïbisch deel van het koninkrijk tellen we niet mee als buitenland", benadrukt Rutte nog.

Correspondent: "Cijfers dalen, dus Nederlanders vinden verstrengingen vreemd"

In Nederland zijn de cijfers de laatste dagen wel iets verbeterd. Veel Nederlanders vragen zich daarom af of er wel verstrengingen moeten komen. "Het zou kunnen dat we het ergste van de tweede golf gehad hebben in Nederland", zegt correspondent Joris van Poppel in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Veel mensen vragen zich daarom af waarom er verstrengd en niet versoepeld wordt."

Die verstrengingen komen er vooral om de ziekenhuizen te ontlasten. "Daar merken ze nog niet veel van het afvlakken van de cijfers", legt van Poppel uit. "Heel veel normale zorg is er -net als in België- teruggeschroefd. De ziekenhuizen willen daarom graag strengere maatregelen." Er zijn bovendien ook grote regionale verschillen. "Er zijn delen van Nederland waar de cijfers wél nog stijgen."

Meest gelezen