AFP or licensors

Terreuraanslag in Wenen: dit weten we tot nog toe

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is gisterenavond opgeschrikt door een terroristische aanslag. Er werd op zes verschillende locaties in de stad geschoten. Daarbij vielen er vier burgerdoden en meerdere gewonden. IS heeft de aanslag intussen opgeëist. Wat weten we tot nu toe over slachtoffers en daders?

 • Er vielen vijf doden. Het gaat om vier burgerslachtoffers, twee mannen en twee vrouwen, en een dader. Een van vrouwen heeft de Duitse nationaliteit. Er wordt verwacht dat de dodentol nog kan oplopen.
 • Het aantal gewonden is opgelopen tot 22 mensen. Een van de gewonden is een Oostenrijkse politieman, maar die is intussen niet meer in levensgevaar.  14 gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis, onder wie 7 nog voor hun leven vechten.
 • Het motief: het gaat om islamistisch geïnspireerde terreur. Dat vertelde de minister van Binnenlandse Zaken vanmorgen op zijn persconferentie. De gedode terrorist was een sympathisant van terreurgroep IS.
 • IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag.
 • De dader die werd doodgeschoten door de politie had een automatisch geweer, een pistool en een kapmes bij zich en droeg een nepbommengordel.
 • De verblijfplaats van de gedode terrorist werd al onderzocht. 
 • Het is onduidelijk of er meerdere daders zijn. De minister van Binnenlandse Zaken zei dat ze nog niet volledig kunnen uitsluiten of er meerdere daders betrokken zijn. Maar uit het voorlopige onderzoek blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor een tweede dader.
 • De politie heeft ondertussen 18 woningen doorzocht en 14 mensen gearresteerd, onder wie twee mensen in de stad Sankt Pölten, die stad ligt op zo'n uur rijden van Wenen. Ook in Zwitserland nabij de stad Zürich zijn  twee jongemannen van 18 en 24 jaar gearresteerd in verband met de aanslag. 
 • De politie vraagt om beelden van de incidenten niet op sociale media te zetten, maar wel naar hen op te sturen. Ondertussen werden er al zo'n 20.000 video's verzameld. Die worden nu onderzocht.
 • In het centrum van de stad is er een enorme politiemacht op de been. Aan burgers wordt gevraagd om binnen te blijven. Ook scholen blijven gesloten. 
 • Er werd op zes verschillende locaties in de stad geschoten. De schietpartij begon om 20 uur.
 • De schietpartij begon in de Seitenstettengasse, een straat met bars en restaurants. Veel mensen genoten daar van een laatste avond voor de lockdown.
 • De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken heeft gemeld dat de dader werd geïdentificeerd als Kujtim Fejzulai, een 20-jarige burger met de dubbele nationaliteit van Oostenrijk en Noord-Macedonië.
 • De dader was al eerder veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij had geprobeerd om naar Syrië te reizen om zich daar aan te sluiten bij IS, maar werd tegengehouden. Hij kreeg een gevangenisstraf van 22 maanden, maar kwam begin december voorwaardelijk vrij. 
 • De Oostenrijkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

"We hoorden schoten, we renden weg en verscholen ons in een hotel": bekijk hier het verslag van een ooggetuige:

Videospeler inladen...
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk de laatste stand van zaken door VRT-journalist Steven Decraene in Wenen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen