Foto: Radio 2

Testdorp Spoor Oost in Borgerhout klaar voor de winter: "Verwarmde tent en grotere testcapaciteit"

Op Spoor Oost in Borgerhout is een nieuw testdorp geopend. Het nieuwe wintertestdorp biedt met een grotere en verwarmde tent voldoende bescherming tegen de wind en de koude. "Als het nodig is, kunnen we hier zo'n 5.000 mensen per dag ontvangen", zegt initiatiefnemer en spoedarts Jan Stroobants. Het wintertestdorp zal nog zeker de hele winter kunnen meegaan. 

Met de winter in zicht kon het oorspronkelijke testdorp niet meer genoeg bescherming bieden tegen de wind en de koude. Daarom werd vlak ernaast een nieuw wintertestdorp geplaatst met een grotere, verwarmde tent. 

"Op die manier kunnen wij dezelfde service bieden, maar in betere omstandigheden, zowel voor de medewerkers van het dorp als voor de patiënten die er testen komen afnemen", vertelt schepen voor Gezondheidszorg, Fons Duchateau (N-VA). "Met dit dorp kunnen we nog de hele winter verder." 

(Lees verder onder de foto)

Grote testcapaciteit

Ook in dit dorp zijn er 6 teststraten voor auto's en 2 teststraten voor voetgangers en fietsers. Het winterdorp is een goedgeoliede machine. "Het systeem werkt hier zeer goed, op 2 à 3 minuten staan de mensen hier terug buiten. Zo kunnen we veel tests afnemen en de huisartsen en hulpdiensten zo veel mogelijk ontlasten", aldus Duchateau.  

Ik denk dat er in België geen enkel testdorp is met een grotere capaciteit

Jan Stroobants, initiatiefnemer en spoedarts

Momenteel gebeuren er ongeveer 350 testen per dag. Dat zijn er minder dan normaal door de nieuwe teststrategie. "Maar als het nodig is, kunnen wij hier tot wel 5.000 mensen per dag ontvangen. Ik denk dat er in België geen enkel testdorp is dat een grotere capaciteit heeft", zegt initiatiefnemer en spoedarts Jan Stroobants. "We zijn blij dat het dorp op dezelfde locatie kan blijven staan, want we hebben enorm veel ruimte op dit hele grote terrein. Er zijn ook een aantal praktische aanpassingen gebeurd die het werken vergemakkelijken. Zo kunnen we nog grotere volumes draaien." 

(Lees verder onder de foto)

Hulp van studenten

Ook in het wintertestdorp worden de medewerkers volop bijgestaan door studenten verpleegkunde. En daarvoor is veel appreciatie. "Het is fantastisch hoe de bevolking reageert op onze oproepen", vertelt Stroobants. "Het maakt ons gelukkig dat zoveel studenten zich aanmelden om zich hier in te zetten."

Het nieuwe testdorp wordt vanaf vandaag in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat je er later ook vaccins zal kunnen krijgen, zo gauw die er zijn.

Meest gelezen