Vlaamse regering koopt 15.000 nieuwe laptops voor kwetsbare leerlingen

De Vlaamse regering maakt 10 miljoen euro vrij om 15.000 nieuwe laptops te voorzien voor kwetsbare leerlingen. Dat heeft de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aangekondigd in "De Ochtend" op Radio 1. Binnen de week moeten de eerste 4.000 toestellen beschikbaar zijn. "De sluiting van scholen treft altijd de meest kwetsbare leerlingen. We moeten er alles aan doen om hen te helpen." 

Na de herfstvakantie wordt afstandsonderwijs weer verplicht voor leerlingen van de tweede en derde graad. Scholen mogen voor die leerlingen nog maar halftijds contactonderwijs aanbieden. Om ervoor te zorgen dat iedereen het best mogelijke onderwijs krijgt, gaat de Vlaamse regering 15.000 nieuwe laptops kopen voor de meest kwetsbare kinderen. 

Die laptops komen bovenop de toestellen die vorig schooljaar al werden voorzien. Tijdens de eerste lockdown ging Weyts al op zoek naar 10.000 tweedehandstoestellen. Uiteindelijk werden zo'n 12.000 laptops gevonden, maar die zoektocht verliep alles behalve vlekkeloos. De levering en verdeling van de toestellen liep toen heel wat vertraging op. Weyts kondigt nu aan dat de eerste 4.000 laptops al binnen de week beschikbaar zullen zijn. 

Daarnaast wil de onderwijsminister ook zeker 1.000 laptops voorzien voor studenten in het hoger onderwijs want "ook daar heeft niet iedereen vlot toegang tot het afstandsonderwijs", aldus Weyts. 

In totaal zullen er dus 27.000 toestellen beschikbaar zijn. Ruim voldoende, volgens Weyts. De onderwijskoepels, die de laptops verdelen, schatten vorig schooljaar namelijk in dat er zo'n 18.000 laptops nodig zijn voor kinderen met een moeilijke thuissituatie.

Gratis internet

Een laptop alleen is niet genoeg om afstandsonderwijs te volgen. Daarvoor is een (goede) internetverbinding ook essentieel. Internetaanbieders Telenet en Proximus voorzien al zeker tot het einde van dit schooljaar een gratis internetverbinding voor leerlingen die thuis geen internet hebben, klinkt het. 

Telenet deelt daarvoor gratis logincodes uit zodat kinderen zich kunnen verbinden met de publieke WiFi-hotspots van de provider. Vorige maand kondigde Telenet ook al goedkoop basisinternet aan voor gezinnen zonder internetverbinding thuis. 

Afstandsonderwijs

Ondanks de stijgende coronacijfers bleef het onderwijs lang verder werken in code geel. Vorige week besliste het overlegcomité van de verschillende regeringen dat de tweede en derde graad na de herfstvakantie toch moeten overschakelen naar minstens halftijds afstandsonderwijs.

"Ik betreur die verplichting. Contactonderwijs blijft het beste onderwijs. Ook omdat bij de gedeeltelijke of volledige sluiting van de scholen altijd de meest kwetsbare leerlingen worden getroffen. Maar het is nu zo, we moeten onze rug rechten en er het beste van maken". 

Beluister hier het volledige gesprek met minister Weyts in "De Ochtend":

Meest gelezen