Witte mijnwerkerswijk in Dilsen-Stokkem maakt plaats voor nieuw project

In Lanklaar, Dilsen-Stokkem, maakt de wijk De Slakken plaats voor een nieuw woonproject. De afbraak is gestart, maar het is nog niet duidelijk wat er precies in de plaats zal komen.

De 32 huizen in de wijk De Slakken zijn gebouwd in 1928. Ze moesten dienen als huisvesting voor de mijnwerkersgezinnen, op een boogscheut van de mijn van Eisden, in Maasmechelen. Ze hadden samen met andere woonkernen in Lanklaar, Stokkem en Eisden een eigen uitstraling, ook al door hun witte kleur. Maar al die huizen zijn ondertussen afgeleefd. In 1980 kreeg De Slakken nog wel een opknapbeurt maar een nieuwe renovatie was te duur.

Krakers en sluikstorters

De afgelopen tijd zijn de bewoners één voor één verhuisd. Er kwamen geregeld krakers in de huizen. Ook werden enkele keren grote hoeveelheden afval in de tuinen gestort. Nu de laatste bewoner weg is, heeft de sociale huisvestingsmaatschappij Maaslands Huis opdracht gegeven voor de afbraak. 

Nadien komt er een nieuw project maar hoe dat er zal uitzien, is nog niet bekend. Er loopt immers nog een wedstrijd en vijf ontwerpen zijn in de running. 

Meest gelezen