Google Streetview

"Zwarte Ring" in Lummen wordt rotonde

De Zwarte Ring, een bekend gevaarlijk kruispunt in Lummen, in Meldert wordt omgevormd tot een rotonde. Op de Zwarte Ring kruisen de baan Beringen-Diest en de baan Lummen-Tessenderlo elkaar.  

Het drukke kruispunt is al jaren een zwart punt. In de plaats van een kruispunt met verkeerslichten komt er nu een rotonde met vrijliggende fietspaden en oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Op de vier armen komen er ook nieuwe bushavens. 

De Grote Baan wordt vernieuwd tussen de Baanhuisstraat en de Violetstraat zodat dit project goed is voor in het totaal 1,2 km nieuwe fietspaden. Daarnaast worden ook nog in enkele zijstraten gescheiden riolering voorzien, nutsvoorzieningen vernieuwd en de openbare verlichting omgezet naar een duurzame en energievriendelijke LED-verlichting. 

Meer veiligheid en vlotte doorstroming

Met deze ingrepen wil de gemeente de veiligheid van fietsers en voetgangers verbeteren. "Door vrijliggende fietspaden zijn fietsers fysiek gescheiden van het gemotoriseerd verkeer", zegt burgemeester Luc Wouters van Lummen. "Op de oversteekplaatsen kunnen ze in twee tijden oversteken. De voetgangersoversteekplaatsen worden dichtbij de bushavens voorzien." Een rotonde in de plaats van een kruispunt moet op deze locatie dan weer voor een betere verkeersafwikkeling zorgen. "Doordat de bussen niet meer op de rijweg stoppen, zal er bovendien minder oponthoud zijn voor het achterliggend doorgaand verkeer." 

Het kruispunt ligt op de grens ligt van verschillende gemeenten en provincies en daarom was er veel overleg nodig. De werkzaamheden zullen ten vroegste in de tweede helft van 2021 starten. 

Meest gelezen