Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Antwerpenaren in Amerika: “De uitslag wordt nipter dan ik had verwacht”

Wie wordt de president van de Verenigde Staten? Dat is de vraag die heel de wereld bezighoudt. In Amerika zitten op dit moment heel wat inwoners van de provincie Antwerpen die de verkiezingen vanop de eerste rij volgen. Ook Ral Vandenhoudt uit Turnhout en Yves Snoeckx volgen mee en deelden hun ervaring in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen.

“Ik mocht niet stemmen, omdat ik nog niet lang genoeg in Amerika woon”, vertelt Yves Snoeckx die Antwerpen verruilde voor Philadelphia in de staat Pennsylvania. “Mijn vrouw mocht wel stemmen en zij koos voor Joe Biden. Ze komt uit Texas, dat doorgaans een Republikein verkiest. Ze is de enige in haar familie die voor een Democraat kiest. Op familiefeestjes praat je dus best niet te veel over politiek.”

Ik had gehoopt dat het tegen vanavond gedaan zou zijn met het presidentschap van Trump, maar nu weet ik het zo niet

Ral Vandenhoudt, Turnhoutenaar in Amerika

Dat het een bitste strijd wordt, is volgens Snoeckx zeker. “Stel je voor dat je in België alleen maar de partijen N-VA en PS hebt. Daarbovenop komen de Republikeinen en de Democraten niet overeen over essentiële thema’s. Waar in België elke partij lijnrecht achter het idee staat dat iedereen naar een dokter moet kunnen gaan, is dat hier in Amerika meer gepolariseerd."

"Kan misschien nog dagen duren"

Naast een bitse strijd, wordt het ook bijzonder spannend, volgens Ral Vandenhoudt, die Turnhout verliet voor Connecticut. “Het wordt nipter dan ik verwacht had. Ik had gehoopt dat het tegen vanavond gedaan zou zijn met het presidentschap van Trump, maar nu weet ik het zo niet”, zegt Vandenhoudt. “Sommigen hadden gedacht dat er een Biden-golf aankwam, maar die is uitgebleven. Nu denken we eerder aan een scenario waar het nog dagen kan duren voor we echt weten wie de president wordt, terwijl de bevolking het resultaat nu wil”, vult Snoeckx hem aan.

Meest gelezen