Philippe Lacombe, Louis Vuitton

Antwerps bedrijf mag opnieuw uitzonderlijke diamant slijpen voor Louis Vuitton

Diamantbedrijf HB Antwerp mag een uitzonderlijk grote en heldere diamant van maar liefst 549 karaat slijpen voor Louis Vuitton. "Sethunya" is de tweede topdiamant op korte tijd die in Antwerpen zal worden verwerkt. "Sewelo", de op één na grootste diamant ter wereld, werd in januari al aan Antwerpen toegewezen. Dat recorddiamanten als "Sethunya" en "Sewelo" hier worden verwerkt bewijst dat de diamantstad aan een succesvolle comeback timmert na enkele moeilijke jaren. 

Tot de jaren '70 van de vorige eeuw werd de helft van alle diamanten wereldwijd geslepen in Antwerpen. Vandaag hebben landen met lagere lonen zoals India een groot deel van dat slijpwerk overgenomen. De diamantenhoofdstad raakte alsmaar meer van haar pluimen kwijt. "Het is hier zeker niet uitgestorven", zegt diamantbewerker Peter Dedeyn vanachter z'n slijpcomputer, "maar de kaart die we in Antwerpen moeten trekken is technologie, technologie, technologie."

Spitstechnologie & duurzaamheid voorop

Het Antwerpse HB wil het tij nu keren met spitstechnologie en meer transparantie over het productieproces. "We investeren volop in technologie en innovatie en er komt een hele nieuwe productielijn waardoor we het productieproces van ruwe tot geslepen diamant terug in Antwerpen kunnen uitvoeren", vertelt Margaux Donckier van HB Antwerp. Dat na topdiamant "Sewelo" nu ook "Sethunya" in Antwerpen komt schitteren is het beste bewijs dat die aanpak loont, vinden ze bij HB. 

Consumenten willen weten hoe vaak diamanten de wereld zijn rondgevlogen voor ze op de finale bestemming kwamen

Margaux Donckier, HB Antwerp

"Ook verwachten consumenten vandaag dat producten duurzaam zijn", zegt Donckier.  "Ze willen weten waar ze vandaan komen, onder welke omstandigheden ze werden vervaardigd en hoe vaak ze de wereld rondvlogen voordat ze op hun finale bestemming terechtkwamen." Door al het slijpwerk terug naar Antwerpen te brengen kan het bedrijf samen met de diamantmijn en de opdrachtgever, Louis Vuitton, gemakkelijk een antwoord geven op alle vragen van de kopers. 

De koper kiest

Bovendien kunnen de kopers helemaal zelf beslissen hoe "Sethunya" en "Sewelo" geslepen moeten worden. De ruwe diamant wordt rechtstreeks aan klanten aangeboden en zij kunnen er dan geheel hun eigen ding mee doen. Ook dat is een ongebruikelijke troef waarmee het diamantbedrijf wil uitpakken. De twee topdiamanten hebben sowieso oneindig veel mogelijkheden door hun opvallende grootte en kwaliteit. Daardoor is het interessant om ze ruw aan te bieden, maar HB wil ook kleinere, goedkopere diamanten op die manier in de markt zetten. 

Diamantairs blijven vaak achter met een onverkoopbare stock aan diamanten

Margaux Donckier, HB Antwerp

Volgens Donckier worden diamanten namelijk al jaren op dezelfde manier verhandeld: "Diamantproducenten ontginnen de stenen, waarna diamanthandelaren ze kopen, laten slijpen en doorverkopen aan juweliers. Hierdoor blijven diamantairs vaak achter met onverkoopbare stock." Met deze gepersonaliseerde aanpak en een hoogtechnologische productietechniek wil Antwerpen zich afzetten tegen goedkopere markten in Azië aan de hand van kwaliteit en exclusiviteit. 

Lees verder onder de foto van "Sethunya"

"Sethunya" gefotografeerd door Philippe Lacombe voor Louis Vuitton

"Sethunya" werd op 1 februari uit de grond gehaald in het Zuid-Afrikaanse land Botswana. "Een ruwe diamant van 549 karaat, uitzonderlijk wit van kleur en uiterst helder", volgens HB Antwerp. "Sethunya"  zoekt nog een koper, zal  dan vorm krijgen in Antwerpen en van daaruit naar het atelier van Louis Vuitton in Parijs vertrekken. Daar wordt de steen verwerkt om te schitteren rond nek of vinger in een exclusief juweel. 

Meest gelezen