"De democraten zullen de verkiezingen proberen stelen", klinkt het in een e-mail van het campagneteam van president Trump.

Trump-team in mails naar sympathisanten: "Democraten proberen verkiezingen te stelen"

De Amerikaanse president Donald Trump beweerde deze ochtend in een speech al ongefundeerd dat de presidentsverkiezingen vervalst zijn. Diezelfde claim wordt nu via e-mails uitgestuurd naar Trump-sympathisanten. Daarmee probeert het campagneteam van de president extra fondsen te werven.

“Breaking! Democrats try to steal the election!” (“De Democraten proberen de verkiezingen te stelen.”) Zo staat het te lezen in vette rode letters in een van de e-mails die het campagneteam van Trump vandaag heeft uitgestuurd naar zijn aanhangers. Zij krijgen die e-mails doordat ze al eerder hebben gedoneerd aan de campagne van Trump, of op een andere manier op de adressenlijst beland zijn.

(Lees verder onder de afbeelding.)

In die e-mails echoën dezelfde ongefundeerde beschuldigingen die de president vanochtend deed in zijn speech, om half drie ‘s nachts plaatselijke tijd. Hij claimde dat er gefraudeerd werd bij het tellen van de stemmen. Hij kondigde meteen aan het resultaat van de verkiezingen te zullen aanvechten bij het Hooggerechtshof.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de e-mails wordt er in één adem ook geld gevraagd om de verkiezingen te "beschermen" of te "verdedigen". Trump-aanhangers worden gevraagd "een tandje bij te steken en terug te vechten" (door een geldsom bij te dragen). Dat is op zich niet ongewoon voor het campagneteam van Trump. Business Insider berichtte in juni over de "agressieve en vreemde" fondsenwerftechnieken die het team de president erop na houdt.

Het bleef vandaag trouwens niet bij één mail. De Twittergebruiker achter de account @TrumpEmails, die alle fundraisingmails van het campagneteam op Twitter publiceert, telde er vandaag alleen al tien.

"Zeer raar"

Echt verbazen mag dat niet, noch het taalgebruik, noch het grote aantal mails. Al in april, zeven maanden voor de verkiezingen, klonk het in gelijkaardige campagnemails dat "de Democraten de verkiezingen proberen te stelen". Dat berichtte o.a. het magazine Mother Jones toen.

Op zijn Twitteraccount gaat president Trump vandaag trouwens gewoon verder met het verspreiden van onwaarheden en desinformatie. Zo verkondigde hij een uur geleden nog dat het "ZEER RAAR" is dat er "plots verrassingsstembrieven" opduiken die zijn voorsprong in sommige strijdstaten zou doen slinken. 

Nochtans is er helemaal niets raars aan de hand. Het gaat onder andere om stemmen die per post werden uitgebracht, en die nog volop geteld worden. Dat dat lang zou duren doordat veel meer kiezers door corona per post zouden stemmen, was al lang voor de verkiezingen duidelijk.

Twitter verborg daarom de tweet van de Amerikaanse president onder een waarschuwing dat het bericht "mogelijk misleidend" is. Voor de derde keer vandaag.

Meest gelezen