Premier van Ethiopië Abiy Ahmed
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Crisis in Ethiopië: Premier Abiy stuurt militairen naar opstandige regio Tigray en roept noodtoestand uit

De Premier van Ethiopië Abiy Ahmed, die de Nobelprijs voor Vrede kreeg, heeft een offensief ingezet tegen de plaatselijke autoriteiten in het noorden van het land, in de regio Tigray. De premier deed dit nadat de plaatselijke autoriteiten van Tigray afgelopen nacht een militaire basis hadden aangevallen.

Er heerst een crisis in het noorden van Ethiopië. In de Tigray-regio zijn er gevechten uitgebroken tussen het leger en lokale regeringstroepen van het Tigray People's Liberation Front (TPLF) dat er aan de macht is. 

Volgens de premier heeft deze lokale regering een militaire basis aangevallen. Bij die aanval zouden verschillende militairen om het leven gekomen zijn. Er zijn ook verschillende gewonden gevallen en heel wat materiaal werd beschadigd.

Abiy sprak over een "laatste rode lijn" die overschreden werd na "maandenlange provocaties". "De federale regering wordt gedwongen tot een militaire confrontatie" om het land te redden, zei de premier. Bovendien verklaarde hij dat "het einde nabij is" voor de regionale troepenmacht. 

De premier heeft de noodtoestand over de regio uitgeroepen voor zes maanden. Ook telefoon en internet werden er geblokkeerd.  

Verkiezingen Tigre
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Spanning geëscaleerd na verkiezingen

De spanningen tussen de federale en de lokale regering zijn de laatste maanden erg geëscaleerd.

Vooraleer Abiy premier werd, maakte het TPLF deel uit van de federale regering. De vroegere rebellen vormden lange tijd het gros van de regerende coalitie.  Maar nadat premier Abiy in 2018 aan de macht kwam, zijn ze misnoegd uit de regering gestapt. De premier behoort niet tot de Tigray, maar is van de bevolkingsgroep Oromo.

Bovendien zouden er in augustus verkiezingen plaatsvinden, maar die werden uitgesteld door de coronapandemie. In Tigray besloot men om toch in september verkiezingen te organiseren, tegen de wil van de federale regering in. Sindsdien is de relatie tussen beide partijen zeer snel achteruitgegaan. Met de aanval op de militaire basis als triest dieptepunt.

Verkiezingen Tigre
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vrees voor opnieuw oorlog

Volgens analysten is een dreiging van een nieuwe oorlog reëel. Het zou ook een langdurig conflict kunnen worden, aangezien de lokale troepenmacht zich de laatste maanden erg heeft versterkt. Anderen zijn van mening dat het leger een maat te groot is voor de TPFL-troepen.

Ethiopië is, na Nigeria, het meest dichtbevolkte land van Afrika. Het land telt 110 miljoen inwoners. Bovendien ligt het in het midden van een woelige regio, met buurlanden als Eritrea, Somalië en Zuid-Soedan.

VS dringt aan op "de-escalatie"

De International Crisis Group,  een onafhankelijke organisatie die oorlog probeert tegen te gaan, heeft vorige week al gewaarschuwd voor "een potentiële mars naar een oorlog die catastrofaal zou zijn". Ze dringt aan op dialoog.

Ook de Verenigde Staten hebben, in volle verkiezingsstrijd, de tijd genomen om zich uit te laten over dit conflict. Ze vragen dringend een "de-escalatie van de situatie".

Test voor Nobelprijswinnaar Abiy

Toen Abiy in 2018 aan de macht kwam, kondigde hij grondige hervormingen af en hij sloot vrede met buurland Eritrea, na een jarenlange oorlog. Dat leverde hem in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede op. Maar er is duidelijk nog steeds ruimte voor etnische conflicten.

Met dit conflict is een grote test voor Abiy aangebroken, want de gevechten in deze regio zouden andere onrustige regio’s in Ethiopië kunnen inspireren. Het valt af te wachten of de premier er toch in zal slagen deze crisis snel af te wenden. 

 Ethiopische premier Abiy Ahmed en de president van Eritrea Isaias Afwerki
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen