Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Slag om Amerikaanse Senaat wordt pas in januari beslecht

Naast de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is het nog tot januari afwachten of de Republikeinen van Donald Trump hun overwicht in de Senaat kunnen behouden. Bij de Amerikaanse verkiezingen is er ook gekozen voor een nieuw parlement, het Congres. Voor twee Senaatszetels is een tweede ronde nodig. Wel is al geweten dat de Democraten de komende jaren hun meerderheid in het Huis behouden. 

Nancy Pelosi, de huidige Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, was er als de kippen bij om al snel de overwinning in het Huis van Afgevaardigden op te eisen. De Democraten hadden al twee jaar de meerderheid in het Huis en het was verwacht dat dat zo zou blijven, al verliezen ze nu zeker zes zetels aan de Republikeinen. 

Omdat om de twee jaar alle leden van het Huis opnieuw verkiesbaar zijn, was het uitkijken of de progressieve "jonge veulens" die twee jaar geleden hun opwachting maakten en sindsdien erg actief waren in het parlement, hun positie konden behouden. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Dat blijkt het geval: zowel de New Yorkse Alexandria Ocasio-Cortez -zowat het gezicht van die "linkse golf"- als Ilhan Omar, de jonge vrouw van Somalische afkomst uit Minnesota met de hoofddoek, zijn herkozen. Beiden hadden natuurlijk wel hun stempel gedrukt op de politiek in het Huis, al leidde dat soms tot irritatie bij de oudere garde, ook bij de Democraten.

Gelijkspel in de Senaat

In de Senaat maakte een derde van de 100 zetels deel uit van de verkiezingen: 35 zetels, waarvan 23 in de handen van Republikeinen waren en 12 in handen van Democraten. de Republikeinen hadden op zich dus het meest te verliezen.

Voor de verkiezingen hadden de Republikeinen er een meerderheid van 53 zetels tegenover 47 voor de Democraten. De Democraten hoopten vooraf om de meerderheid in de Senaat te veroveren,  maar momenteel, met nog niet alle stemmen geteld, is het gelijkspel: beide partijen staan op 48 zetels.  Er zijn er dus nog 4 te verdelen.

In enkele staten wordt nog geteld. Voor 2 van die 4 zetels is nu al zeker dat er op 5 januari een herverkiezing komt, een zogenoemde runoff, omdat niemand van de kandidaten 50 procent haalde. Dat is het geval in de staat Georgia. 

Belangrijk om te weten is ook dat de vicepresident tegelijk voorzitter van de Senaat is en dat bij gelijkheid van stemmen de vicepresident de doorslag geeft. Onlangs hebt u ook gemerkt hoe belangrijk de Senaat is bij hoge benoemingen zoals die in het Hooggerechtshof.

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Meest gelezen