Vlamingen in de VS over polarisatie: "Door Trump kan ik geen rationeel gesprek voeren met een Republikein"

Tijdens onze "Amerika kiest"-uitzending de voorbije nacht kwam nog maar eens naar boven hoe verdeeld de VS geworden zijn sinds de intrede in het Witte Huis van Donald Trump in 2016. Riadh Bahri sprak live met een aantal bekende Vlamingen die in de States werken of verblijven en de sfeer de voorbije jaren voelden veranderen.

Sam Bettens: " Het is bijna onmogelijk geworden om vriendschappen in stand te houden"

Zanger Sam Bettens woont al jaren in de VS en zag onder president Donald Trump de polarisatie toenemen. "Met Democratische vrienden praat ik veel over de verkiezingen, maar als ik een kennis tegenkom en ik weet niet van welke strekking hij of zij is, doe ik dat niet, omdat alles zo gepolariseerd is en daar is volgens mij Trump 100 procent voor verantwoordelijk."

Videospeler inladen...

Adil El Arbi: "De mensen zeggen niet openlijk meer voor wie ze stemmen"

Regisseur Adil El Arbi werkt tegenwoordig vaak in de VS aan zijn films en merkt dat er veel meer spanning is rond het thema politiek. "Mensen willen niet meer openlijk zeggen voor welke partij ze kiezen, want er zouden ruzies kunnen ontstaan. Die spanning was altijd al aanwezig, maar ze is nu nog veel groter. Het onderwerp politiek wordt zo veel mogelijk vermeden."

Videospeler inladen...

Louise Van Assche: "Er is een hele grote beweging van jongeren aan het opstaan"

Louise Van Assche verhuisde voor de liefde naar Austin, Texas. Ze heeft gezien hoe de Black Lives Matter-beweging en -protesten voor een veel grotere opkomst heeft gezorgd in haar staat. "Veel meer jonge mensen zijn politiek geëngageerd, ze willen dat er iets verandert."

Videospeler inladen...

Patrick van Rosendaal: "Vriendschappen lopen stuk op politieke voorkeuren"

Patrick van Rosendaal is stadsgids in New York. Een vriend die Republikein is, moest zijn verkiezingsaffiche weghalen, omdat er in de buurt relletjes ontstonden. "Er lopen vriendschappen op stuk en er ontstaan burenruzies."

Videospeler inladen...

Meest gelezen