Filip en Mathilde in Aalsterse ziekenhuizen: koninklijke erkenning voor iedereen in de zorg

Iets voor de middag zijn koning Filip en Koningin Mathilde aangekomen in Aalst voor een bezoek aan de twee ziekenhuizen daar. Aan het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis kregen ze een welkom van eerste minister Alexander De Croo, minister van gezondheid Frank Vandenbroucke, gouverneur Carina Van Cauter en burgemeester Christoph D’Haese. In het ASZ en het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis luisterde het koningspaar naar mensen uit alle echelons: verpleeg- en zorgkundigen, artsen, schoonmakers en mensen van de administratie. Ze gaven zo een blijk van erkenning voor het vele en zware werk dat de ziekenhuizen momenteel doen om alle COVID-patiënten te kunnen verzorgen.

"Dit is het minste wat we kunnen doen. We beseffen hoe hard het is", zegt koning Filip bij zijn binnenkomst in het Aalsterse Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis. Daar zijn nu 40 procent meer COVID-patiënten dan in de eerste golf. Toen waren er vier COVID-afdelingen, intussen zijn er vijf, en moet er een zesde bijkomen. Ook studenten die stage lopen, worden al volop ingezet. 

Ik kon uitleggen dat mijn werk veel arbeidsintensiever en moeilijker is

Kathleen Cornelis, poetshulp in operatiekwartier, en nu op een COVID-afdeling in ASZ

Koning Filip en koningin Mathilde luisterden naar mensen uit alle soorten diensten binnen de ziekenhuizen: verpleeg- en zorgkundigen, artsen, mensen uit de administratie en de schoonmaakploeg.

(Lees verder onder de foto)

Kathleen poetst al 7 jaar operatiezalen in de dagkliniek van het ASZ, en kon aan het vorstenpaar uitleggen hoe ze momenteel haar werk moet doen op een COVID-afdeling: “Het is veel arbeidsintensiever en ook moeilijker werk. Een kamer op de COVID-afdeling is moeilijker om te poetsen dan een gewone kamer of een operatiezaal. We moeten elke dag alles ontsmetten, van de stopcontacten tot de deurklinken, alles wordt twee keer nagekeken. Het koningspaar en ministers waren toch wel aandachtig aan het luisteren en stelden vragen. Ik hoop dat ze toch respect hebben voor ons werk. Ik ben wel blij dat ze eens geweest zijn, dat ze het eens onder ogen zien en uit onze eigen mond konden horen hoe we te werk gaan.”

Ieders verantwoordelijkheid

Ook Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter noemt het bezoek van Filip en Mathilde een steun voor alle mensen in de zorg. “Hun werk inzet en doorzettingsvermogen verdienen een pluim, en die hebben ze nu wel gekregen. Zelf sprak ik ook met enkele medewerkers van het ziekenhuis, en ik besef nu nog meer dat elk van ons zich 100 procent moet inzetten om de verspreiding van  het virus tegen te gaan, en dat we dus allemaal de strenge maatregelen moeten naleven. Alleen zo is de blijvende zorg in de ziekenhuizen mogelijk. Die zijn tegen hun grenzen aan het botsen. Vorig weekend waren er in heel Oost-Vlaanderen amper nog 6 vrije bedden op de afdelingen intensieve verzorging. Vandaag zijn er alweer andere bedden vrijgemaakt, waardoor andere zorg in het gedrang komt. En dat moet stoppen.”

(Lees verder onder de foto van Koning Filip die zijn handen ontsmet)

Momenteel zijn er in het ASZ bijvoorbeeld 88 COVID-patiënten opgenomen, 14 onder hen liggen op de afdeling intensieve verzorging. “Daar komen er vandaag sowieso nog bij,” zegt dokter infectieziekten Erica Sermijn van het ASZ. “Dus we moeten blijven opschalen in afdelingen, en dat is moeilijk om een evenwicht te vinden, want er is veel gekwalificeerd personeel voor nodig. Meer dan anders is een deel van onze medewerkers uitgevallen omdat ze in quarantaine moeten blijven of ziek zijn. Daarom moeten mensen van andere afdelingen naar een COVID-afdeling komen, en die hebben daar een opleiding voor nodig. De situatie is nog net houdbaar, maar er moet niet veel meer bijkomen. We hopen dat we binnen dit en twee weken het aantal COVID-patiënten zien verminderen.” 

Meest gelezen