Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Geen Democratische "blauwe golf" in de Verenigde Staten, wel onrust

Er is geen "landslide"-overwinning voor de Democratische partij bij de verkiezingen in de VS. De peilingen hadden voor presidentskandidaat Joe Biden een grote voorsprong voorspeld in een aantal cruciale staten zoals Pennsylvania, Michigan en Florida, maar dat weerspiegelt zich niet in de voorlopige tellingen. Biden heeft zijn aanhangers toegesproken en blijft optimistisch. 

U herinnert zich welllicht de enorme teleurstelling bij de Democraten vier jaar geleden toen Hillary Clinton de presidentsverkiezingen verrassend verloor aan de Republikein Donald Trump. Meer nog: Clinton verloor die verkiezingen in Wisconsin en Michigan, twee Democratische bastions waar de partij de steun kreeg van invloedrijke vakbonden.

Trump heeft in 2016 die "blue wall" of " blauwe muur" verrassend doorbroken, net door arbeiders uit de industrie te overtuigen. Daarbij moet gezegd worden dat het verschil met Clinton in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania erg nipt was, soms niet meer dan enkele duizenden stemmen en zeker minder dan een procent. 

Toen gaven de peilingen een voorsprong voor Clinton en dat was nu ook het geval met Joe Biden, de kandidaat van de Democraten. De schrik zat er bij de partijtop dan ook in dat er opnieuw een oplawaai zou volgen als de peilingen niet klopten. Tot nu toe lijkt dat het geval: Trump ligt voor in een aantal cruciale staten, ook al gaat dat vooral om stemmen die vandaag zijn uitgebracht terwijl poststemmen en stemmen van vervroegde verkiezingen later worden geteld.

"Zelfde trend als vier jaar geleden"

Onze collega's Björn Soenens in Washington en Tom Van de Weghe in Wilmington in Delaware, de thuisstaat van Joe Biden, merken vanochtend vroeg al de onrust op bij de aanhangers van Biden. Hun kandidaat kwam hen daarom in zijn Wilmington moed inspreken. 

Ik geloof dat we op weg zijn om deze verkiezing te winnen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden
Videospeler inladen...

"Houd moed, we gaan dit winnen!", zo klonk het tijdens de toespraak van de Democraat Joe Biden aan zijn aanhangers in zijn thuisbasis Wilmington in Delaware. Het was geen overwinningsspeech, maar hij riep vooral op tot geduld en het kan tot morgen of overmorgen duren vooraleer alle stemmen geteld zijn.

"Een positieve boodschap", omschreef collega Tom Van de Weghe die in Wilmington is, de toespraak van Biden tot zijn aanhangers. Biden wilde blijkbaar echter vooral zijn aanhangers een hart onder de riem steken, want eerder had Van de Weghe daar onrust bij de aanhangers vastgesteld. Biden doelde vooral op de meer dan 97 miljoen stemmen die vervroegd werden uitgebracht, meer dan ooit tevoren. Verwacht wordt dat daar erg veel Democratische stemmen bij zullen zitten. Dat de Democraten daar moeten op rekenen, zegt echter veel over de onrust die er bij die partij heerst.

Misschien weet Biden iets wat wij niet weten of bluft hij gewoon

Bert Devroey over de toespraak van Biden

Amerika-kenner en professor Bart Kerremans van de KU Leuven hield daarstraks weliswaar een slag om de arm, maar hij ziet in de resultaten tot nu toe "dezelfde trend als vier jaar geleden", dus Trump die het goed doet in die noordelijke staten waar hij in 2016 gewonnen heeft. Ook Kerremans wijst echter op die poststemmen en eerder uitgebracht stemmen die de situatie nog kunnen omkeren.

Dit is het nachtmerriescenario dat nu werkelijkheid dreigt te worden

Tom Van de Weghe in Wilmington

Volgens Tom Van de Weghe reageren de Democratische leiders ontzet op de beschuldiging van Trump dat er fraude gepleegd is en op zijn eis dat het gerecht het tellen van de stemmen stopgezet wordt terwijl er nog geen beslissing gevallen is. 

Het Huis is binnen, maar de Senaat nog niet

De Democraten mikken niet enkel op het presidentschap, maar ook op het Congres. Het is vrijwel zeker dat zij de meerderheid behouden en mogelijk versterken in het Huis van Afgevaardigden. De Democratische topvrouw Nancy Pelosi heeft de overwinning in het Huis al aangekondigd. Opvallende kandidaten zoals Alexandria Ocasio-Cortez en Ilham Omar zijn herkozen.

In de Senaat was er een overwicht van 53 Republikeinen tegenover 47 Democraten. De Democraten hopen om nu ook de Senaat te veroveren, maar dat blijft nog erg spannend. Ze hebben al wel twee zetels van de Republikeinen ingepikt, onder meer met de gewezen astronaut Mark Kelly in Arizona. Die kent u misschien beter als de echtgenoot van Gabrielle Giffords, de politica die enkele jaren geleden door het hoofd werd geschoten. 

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Meest gelezen