Actievoerders aan een telbureau in Michigan
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Spanning stijgt bij Amerikaanse verkiezingen: onrust aan telbureaus, Trump claimt ongefundeerd meerdere staten

De Amerikaanse presidentsverkiezingen blijven een nek-aan-nekrace tussen huidig president Donald Trump en zijn uitdager Joe Biden. Terwijl er nog volop stemmen worden geteld, heeft Trump al lang de overwinning geclaimd. Intussen kantelen steeds meer staten in het voordeel van Biden. Trump suggereert dat er fraude wordt gepleegd en dreigt met een juridische strijd. De spanning stijgt aan sommige telbureaus waar actievoerders eisen dat het tellen wordt stopgezet.

Daags na de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten is er nog altijd geen winnaar uit de stembus gekomen. Terwijl de Republikein Donald Trump al snel de overwinning claimde, denkt zijn Democratische uitdager Joe Biden dat hij finaal het laken naar zich toe kan trekken. 

Feit is dat nog niet alle stemmen zijn geteld en dat de voorlopige uitslagen zo dicht bij elkaar liggen, dat zowel Trump als Biden nog kan winnen. De eindsprint van de kiesstrijd speelt zich af in de zogenoemde "swing states" of "battle states", staten die al eens kunnen kantelen tijdens verkiezingen. 

In de grote strijdstaten Florida (29 kiesmannen) en Texas (38) heeft Trump het al gehaald. Die staten stemden vier jaar geleden ook voor Trump en voor Biden zijn die staten niet cruciaal voor zijn overwinning. Toch heerste de hoop in het Democratische kamp dat Biden een van beide staten kon doen kantelen.

Het echte strijdterrein zijn noordelijke strijdstaten als Pennsylvania (20) en vooral Michigan (16) en Wisconsin (10). Die stemden in 2016 nog nipt voor Trump, terwijl het eerder doorgaans Democratische staten waren. Wisconsin lijkt nu in elk geval naar Biden te gaan.

In Pennsylvania (20) heeft Trump een krimpende voorsprong, maar daar zijn nog miljoenen poststemmen niet meegeteld.

Lees verder onder de kaart:

In Wisconsin stond Trump aanvankelijk aan de leiding, maar na een dag van nagelbijten en wachten op het resultaat, heeft Biden er uiteindelijk gewonnen, zij het heel nipt. Maar omdat “the winner takes it all”, zijn de tien kiesmannen officieel voor Biden.

Donald Trump zal zich niet bij deze uitslag neerleggen en liet -nog voor de resultaten helemaal binnen waren- weten dat “onmiddellijk” een hertelling zal vragen in Wisconsin. Dat kan als er minder dan 1 procentpunt verschil zit tussen de twee kandidaten.

Stopzetten van het tellen

Het team van Trump heeft verder aangekondigd dat ze naar de rechter stappen om het tellen van de stemmen in Michigan, Pennsylvania en Georgia tijdelijk te laten stopzetten. Het Trump-kamp vraagt dat er niet meer geteld wordt totdat ze toegang krijgen tot verschillende plekken waar de kiesbrieven werden geopend en geteld.

Vooral de stemmen die per post werden ingediend zijn Trump en de zijnen een doorn in het oog. Op verschillende plekken is het tellen daarvan pas begonnen na de telling van de andere stemformulieren. Dat heeft het beeld in sommige staten al doen kantelen in de richting van Biden, dus tot ongenoegen van Trump.

Lees verder onder de tussenstand van het kiescollege:

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Ondertussen heeft Joe Biden ook Michigan binnen gehaald, een staat die ook oorspronkelijk in de richting van Trump zou gaan. Al is het tellen er nog niet helemaal afgerond. Een groep actievoerders wil dat er gestopt wordt met het tellen van de stemmen in een telbureau in de stad Detroit, Michigan. Bewakers houden de actievoerders voorlopig buiten. Ze roepen "stop the count" (stop met tellen).

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ze claimen dat er te weinig onafhankelijke waarnemers bij het tellen aanwezig zijn. Ze zijn vermoedelijk op straat gekomen na de beweringen van Donald Trump dat de verkiezingen zouden gekaapt worden door de Democraten.

De ramen van het telbureau worden nu afgedekt met karton om te voorkomen dat de actievoerders kunnen binnen kijken.

Juridische strijd

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris geloven dat zij de winnaars van de verkiezingen zullen zijn eens alle stemmen zijn geteld. Dat zegt Biden in een toespraak. De overwinning ook opeisen, doen ze nog niet.

"Gisteren bewees nog maar eens dat de democratie de hartslag van onze natie is, zoals dat al meer dan twee eeuwen zo is", zei Biden. "Zelfs tijdens een pandemie hebben meer Amerikanen dan ooit tevoren gestemd. Als we twijfels hadden, dan is dat niet langer nodig: de regering van, voor en door de mensen is springlevend."

Trump spreekt Biden tegen via Twitter en suggereert dat de Democraten de verkiezing "proberen te stelen".

In een toespraak voor zijn supporters stelde Trump dat hij "de verkiezingen overduidelijk heeft gewonnen". Hij noemde daarbij zelfs staten als Michigan, Pennsylvania en Georgia, waar toen nog geen duidelijkheid over was. Dat het tegendeel zou worden beweerd, noemt hij "beschamend". 

Trump kondigde daarom aan dat hij naar het Hooggerechtshof zou stappen. "Wij willen dat de wet op een goede manier gebruikt wordt. Wij willen dat al het stemmen stopt, wij willen niet dat er om 4 uur 's nachts nog stemmen worden gevonden die aan de lijst worden toegevoegd."

Wij willen dat al het stemmen stopt, wij willen niet dat er om 4 uur 's nachts nog stemmen worden gevonden die aan de lijst worden toegevoegd

Republikein Donald Trump tijdens zijn speech

Bij de Democraten wordt daarop onthutst gereageerd. Er moeten nog miljoenen stemmen geteld worden die wettelijk correct zijn uitgebracht. Die stemmen dreigen niet meer geteld te worden als de president zijn zin krijgt. In een persbericht laat de Biden-campagne alvast weten dat er "juridische teams klaarstaan" om ervoor te zorgen dat elke stem wordt geteld. Intussen wordt daar her en der zelfs voor geprotesteerd.

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op Twitter claimt Trump intussen de overwinning in North Carolina, Georgia, Pennsylvania en Michigan. In die eerste drie staten staat hij effectief voor momenteel, maar daar moeten nog veel stemmen geteld worden. Michigan gaat trouwens zo goed als zeker naar Biden.

Meest gelezen