Hersenactiviteiten luchtig beschreven in boek 'Plato en cola': “Een kleine, positieve gedachte kan al veel opleveren.”

Neurochirurge Veerle Visser-Vandewalle bracht zopas haar eerste boek uit dat de naam “Plato en cola of het geheim van jouw brein” kreeg. Een luchtig boek over een zwaar onderwerp, hersenactiviteit en de problemen waar jongeren vaak mee zitten.

Een boek over de werking van onze hersenen en het menselijk denken. Het lijkt allemaal zware kost voor de lezers, maar Veerle Visser-Vandewalle wilde haar boek toch zo luchtig mogelijk maken. “Het gaat eigenlijk over een verzameling van levenswijsheden of levenstips die ik doorheen mijn leven en werk heb vergaard. Dat vind ik het voordeel van ouder worden, je weet en begrijpt meer”, zegt de neurochirurge. 

Ik wilde wat tips geven om positief in het leven te staan

Het boek was oorspronkelijk voor haar zoon bedoeld maar ook andere jongeren kunnen er misschien nog wat uit leren. “Ik heb het boek eigenlijk geschreven als verjaardagscadeau voor de 18e verjaardag van mijn zoon Casper. Het is dus niet zo dat ik voor de mensheid een boek vol levenswijsheden wilde schrijven. Ik wilde simpelweg mijn zoon en ook andere jongeren wat tips geven om positief in het leven te staan”, vertelt Veerle bij Radio 2 Limburg. 

Mentale gezondheid

Tijdens de coronaperiode kwam mentale gezondheid al wel vaker aan bod en dit boek behandelt ook deels dat onderwerp. “Ook voor jongeren die zich niet zo goed voelen kan het boek interessant zijn. Als je maar een kleine positieve gedachte hebt, kom je al snel in een positieve spiraal terecht waardoor je ook aan meer positieve dingen gaat denken en dan krijg je ook meer inspiratie om meer te ondernemen”, weet de schrijfster.

Nieuw boek al in de maak

De combinatie van haar werk als neurochirurge en schrijven viel mee, aldus Visser-Vandewalle. “Typisch dacht ik erover bij het slapengaan, en ’s ochtends had ik dan weer een idee en schreef dat op. Dus je merkt daardoor ook dat het snel en spontaan is geschreven.” Het schrijven ging zelfs zo vlot dat er een vervolg aan komt waar ze al aan bezig is. “Het boek zal gaan over de functie van jouw brein en deze keer zijn het brieven gericht aan mijn nichtje Elien. Dus weer een persoonlijk boek”, lacht ze.

Meest gelezen