Limburgers in Amerika over verkiezingen VS: "Trump is hier een rockster" versus "Met die paljas weet je het nooit"

Limburgers Thijs Boonen en Frank Molnar wonen al enkele jaren in Amerika. Zij volgen de presidentsverkiezingen dan ook op de voet. Boonen stemde voor Biden, Molnar zou voor Trump kiezen. Maar één ding is zeker: het kan nog dagen duren voor we weten wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. 

Thijs Boonen trouwde met een Amerikaanse en kwam zo in Arizona terecht. Ondertussen woont hij er al 8 jaar. "Veel mensen hier zeggen dat het een historische opkomst is", zegt hij. "Ik ben nu zelf voor de eerste keer gaan stemmen. Hier in Arizona zouden we weleens het verschil kunnen maken, dat merk je wel. Het is een belangrijke verkiezing. Donald Trump is de laatste 4 jaar een controversiële persoon geweest. Ik denk dat er veel mensen zijn die wel eens iets anders willen."

De Limburger stemde zelf voor Biden. "Daar zijn veel redenen voor", verklaart hij. "Ik zie niet echt iets in Trump. Ik vind de controverse en het asociale gedrag naar de internationale gemeenschap toe maar niets. Zelfs binnen het land zorgt hij er niet echt voor dat de mensen overeenkomen en hij heeft heel controversiële beslissingen genomen. Ook hoe hij de coronacrisis aangepakt heeft, was niet echt indrukwekkend. Het is niet dat ik zo'n fan ben van Biden, maar het was kiezen tussen de ene of de andere. Voor mij was het dus een gemakkelijke keuze."

Volgens Boonen kan het nog dagen duren voor we weten wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. "Maar met Trump weet je nooit. Die zou weleens iets kunnen claimen dat nog niet echt van hem is. Met die paljas weet je het nooit."

Veel Amerikanen zien Donald Trump echt als een rockster

Frank Molnar

Ook bekende Vlaming Frank Molnar woont al twee jaar in Amerika, in Las Vegas. "De sfeer is hier heel euforisch", vertelt hij. "Voor de Amerikanen is dit iedere vier jaar een van de belangrijkste dagen. Als je hier door de straten rijdt, zie je mensen naast de autostrade met vlaggen staan wapperen. Mensen komen op straat en zetten vlaggen in hun tuin. Het is heel bijzonder en tof om dit ook eens van deze kant mee te maken."

Volgens Molnar geven de Europese media vaak een heel vertekend beeld van president Donald Trump. "Iedereen denkt dat alle Amerikanen hem haten en dat hij de boeman van Amerika is", gaat hij verder. "Maar hoe langer ik hier ben, hoe meer het tegendeel blijkt. De Amerikanen zijn écht blij met Donald Trump. Veel mensen vinden hem een bullebak, maar dan wel eentje die de kaart trekt van Amerika. Amerikanen staan op en gaan slapen met de Amerikaanse vlag, ze zijn heel trots op hun land. Dat is iets dat ik in België nooit meegekregen heb."

De Limburger mag zelf nog niet stemmen, maar als hij dat wel mocht, zou zijn stem naar de republikeinse kandidaat gaan. "Ik ben geen echte Trumpfan, maar veel Amerikanen zien hem echt als een rockster."

Meest gelezen