Solidariteitsfonds LIVE2020 betaalt eerste steun uit aan livemuzieksector, "maar miljoenen nodig om ons echt te redden" 

LIVE2020, dat is het solidariteitsfonds opgericht door de Belgische livemuzieksector om collega's in financiële moeilijkheden te steunen, kan een eerste schijf uitbetalen. Er wordt 179.022 euro vrijgemaakt: het merendeel gaat naar mensen die door de coronacrisis zwaar getroffen zijn. Een kleine 70.000 euro gaat naar muziekorganisaties die steun nodig hebben om projecten op poten te zetten die de sector draaiende houden. "Dit is zeker niet voldoende om de livemuzieksector te redden: daarvoor zijn er miljoenen overheidssteun nodig", zegt Coralie Berael van LIVE2020.

De livemuzieksector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het fonds dat door de sector zelf is opgericht om collega's in financieel kwetsbare situaties te ondersteunen, maakt nu een eerste deel noodhulp vrij. Die 179.022 euro is meer dan de 105.000 euro die was vooropgesteld. Er zijn voorlopig voldoende middelen in het fonds om alle 200 steundossiers die positief zijn beoordeeld door een onafhankelijke jury en de Koning Boudewijnstichting, een financieel duwtje in de rug te geven. 

Een bedrag van 110.250 euro wordt verdeeld onder ruim 150 dossiers van particulieren, 68.772 euro gaat naar een 50-tal relanceprojecten. Maar dit is niet voldoende om de livemuzieksector te redden. "Dit is geen alternatief voor steunmaatregelen van de overheid", zegt Coralie Berael van LIVE2020. "Onze sector heeft een extra financiële reddingsboei nodig van minstens enkele tientallen miljoenen euro. We kijken daarvoor rechtstreeks naar de verschillende overheden in ons land."

Een extra financiële reddingsboei van tientallen miljoenen euro is broodnodig voor onze sector. We kijken naar verschillende overheden.

Coralie Berael, LIVE2020

Het geld dat verzameld werd in het LIVE2020-fonds, komt zowel van giften van particulieren als van bedrijven. Veel spelers uit de livemuzieksector zelf hebben hun steentje bijgedragen. De opbrengst van de zomerbar van Rock Werchter ging bijvoorbeeld naar LIVE2020, artiesten als Bazart en Het Zesde Metaal hebben een bijdrage geleverd, verschillende organisaties en concertzalen verkopen merchandising ten voordele van het fonds, en er lopen nog veilingen met allerlei spullen van concertzalen en artiesten. "Oktober en november zijn normaal de topmaanden voor concertzalen: we voelen die leegte nu heel hard, maar we hopen op solidariteit van ons trouw publiek", aldus Berael.

Vrije giften blijven uit alle hoeken zeer welkom, benadrukt LIVE2020. Binnenkort wordt een volgende aanvraagronde voor steun opgestart, om later dit jaar opnieuw een bepaald bedrag te verdelen. "We hopen dat mensen het geld dat ze normaal voor of na een concert uitgeven aan een pintje, of aan iets van merchandising misschien storten in ons fonds. Zodat livemuziek in de beste en veilige omstandigheden kan terugkeren naar jouw favoriete kleine en grote podia, binnen en buiten. Zodat we samen weer kunnen genieten van die unieke en onvergetelijke ervaringen die concerten en festivals zijn", aldus nog LIVE2020. 

Meest gelezen