Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Van Gucht: "Mogelijk kunnen we met vaccinatiecampagnes beginnen in april" - Oxford is bijna klaar met een vaccin

Wanneer mogen we een vaccin voor het coronavirus verwachten in België? De kans dat er voor Kerstmis een vaccin kan worden uitgerold, is klein, heeft de universiteit van Oxford gezegd, al zou het vaccin er wel stilaan klaar zijn, met mogelijk dan vaccinatiecampagnes begin volgend jaar. Viroloog Steven Van Gucht is voorzichtig en houdt het voorlopig op april. 

De Universiteit van Oxford hoopt nog voor het einde van het jaar de resultaten van het onderzoek naar hun coronavaccin voor te stellen. Bruno Holthof, hoofd van de universitaire ziekenhuizen in Oxford, zegt in een gesprek met onze redactie dat "de eindstreep in zicht is". De studies zitten er in de laatste fase: er waren vrijwilligers gevaccineerd en wellicht kan binnenkort kan ook worden aangetoond dat de gevaccineerden beschermd zijn. 

Voor het onderzoek en de ontwikkeling van het vaccin werkt de universiteit van Oxford samen met het farmaceutische bedrijf AstraZeneca. Zij werken achter de schermen al volop aan het opzetten van een grote vaccinatiecampagne. Daarbij komt eerst Groot-Brittannië aan de beurt, en begin volgend jaar zouden andere Europese landen - zoals België - aan de beurt kunnen komen. Hoofdonderzoeker Andrew Pollard van Oxford zei het zo: "We komen dichterbij, maar we zijn er nog niet." Over de timing van een vaccinatiecampagne zei hij: "Er is een kleine kans dat het voor Kerstmis kan (in Groot-Brittannië, red.) maar dat is niet zeker." 

De voorzitter van de Britse Vaccine Taskforce, Kate Bingham, had vorige week nog gewaarschuwd dat het vaccin waarschijnlijk niet snel een einde zou maken aan de pandemie. De eerste generatie vaccins zouden mogelijk nog niet perfect zijn en misschien niet voor iedereen werken. Het is mogelijk dat die enkel symptomen zouden bestrijden en nog geen infectie kunnen voorkomen, schreef ze in het medische tijdschrift The Lancet.

We komen dichterbij, maar we zijn er nog niet. Er is slechts een kleine kans dat het vaccin voor Kerstmis kan worden uitgerold

Viroloog Steven Van Gucht zegt dat als alles goed gaat, er tussen maart en juni gestart zou kunnen worden met de eerste vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus. 

"De voorbereidingen van de vaccinatiecampagnes die we hopelijk volgend jaar kunnen organiseren zijn volop bezig. Het is op dit moment niet zeker welk vaccin eerst op de markt komt. (...) "Er zijn miljoenen vaccins besteld, maar we weten nog altijd niet of ze veilig gaan zijn en voldoende goed gaan werken. Die studies lopen nog, en de resultaten zijn geheim. Zelfs de firma's zelf weten het niet", vertelde Van Gucht nog in "De wereld vandaag".

"De resultaten kunnen er komen in de volgende weken of maanden, en als die goed zijn, én de firma's kunnen voldoende vooruitgang maken in de productie ervan, dan zouden tussen maart en juni, misschien ergens in april, de eerste vaccinatiecampagnes uitgerold kunnen worden." Het eerst aan de beurt komen gezondheidswerkers en mensen die het meeste risico lopen, zoals ouderen en chronisch zieken. 

België onderhandelt samen met de Europese Commissie met de bedrijven om de bevoorrading van de Belgische markt te verzekeren.

Als alles meezit, dan zouden de eerste vaccinatiecampagnes ergens in april kunnen starten

Positieve tendens in coronacijfers houdt aan, 1.351 mensen op intensieve zorg

Voor het eerst in twee maanden zijn de coronabesmettingscijfers in ons land licht gedaald. Mensen zonder ziektesymptomen worden wel minder getest. Máár het gaat ook om een reële vermindering van het aantal besmettingen, zegt het Crisiscentrum. En de ziekenhuiscijfers stijgen minder snel. Het aantal mensen die intensieve verzorging nodig hebben, blijft wel stijgen wat de druk op de ziekenhuizen erg hoog houdt. 

  • Gemiddeld werden er de voorbije week elke dag 692 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, dat is een kwart meer dan de week daarvoor. 
  • In totaal liggen er nu 7.485 mensen in het ziekenhuis.
  • 1.351 mensen hebben intensieve verzorging nodig, ook dat aantal stijgt dag na dag. 
  • Gisteren werden 877 mensen opgenomen in de ziekenhuizen, dat is een recordaantal (39% hoger dan op de piek uit de eerste golf), 662 mensen werden ontslagen.
  • Het aantal doden stijgt ook sterk, er sterven nu elke dag in ons land gemiddeld 136 mensen door corona.
  • De voorbije dagen raakten 14.235 mensen besmet met het coronavirus, dat is iets minder dan de week ervoor.

Op 21 oktober werd de teststrategie aangepast. Sinds die dag worden alleen mensen getest die een hoogrisicocontact hadden of terugkeerden uit een rode zone én symptomen vertonen. Heb je geen symptomen, dan moet je tien dagen in quarantaine gaan.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

"De sneltrein mindert vaart, de besmettingscijfers stabiliseren en  de ziekenhuisopnames stijgen minder snel", bevestigt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. "Maar die vertraging komt geen dag te vroeg. En een stabilisatie is niet voldoende, we moeten de cijfers met zijn allen weer drastisch naar beneden krijgen, elke opflakkering kan ons zorgsysteem fel belasten. We moeten de huidige maatregelen blijven aanhouden, dan kunnen we onder de maximumcapaciteit in de ziekenhuizen blijven. Wie thuisblijft, redt levens." 

Wie thuisblijft, redt levens

Viroloog Steven Van Gucht

Van Gucht benadrukt dat we "nog niet uit de gevarenzone zijn, de ziekenhuiscijfers blijven verder toenemen, maar gelukkig minder snel. Het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg zal de komende dagen nog doorstijgen, het neemt toe met 48% op weekbasis, dat is een verdubbeling om de 12 dagen, maar het gaat iets trager dan de voorbije dagen." 

"Hopelijk blijven we onder de maximumcapaciteit", zei Van Gucht. "Voorspellingen spreken momenteel van een maximumbezetting van 1.800 bedden op intensieve zorg binnen 2 weken. Momenteel blijft de situatie wel nog bijzonder onrustwekkend, vooral in Luik en Henegouwen. In Vlaanderen is er vooral een stijging in Oost-Vlaanderen." 

Daarnaast werd er tijdens deze persconferentie opnieuw gehamerd op het belang van een goede ventilatie en op het feit dat het toilet (zeker wanneer het door meerdere personen gedeeld wordt, bijvoorbeeld op het werk) steeds doorgetrokken moet worden met een afgesloten deksel. 

Ook de basisregels volgen, zoals afstand houden, voldoende de handen wassen en een mondmasker dragen, blijft essentieel. En we moeten de komende weken zeer bewust blijven omgaan met onze sociale contacten omdat het virus nog sterk circuleert in de samenleving. 

Herbekijk hieronder de persconferentie van vandaag: (vanaf minuut 31 in het Nederlands) 

Cijfers in Frankrijk blijven slecht

De coronacijfers in Frankrijk blijven de slechte richting uitgaan. Het land telde de voorbije 24 uur 40.558 nieuwe besmettingen, tegenover 36.330 gisteren. Maandag werd er nog een dagrecord van 52.518 opgetekend. Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is het cijfer van vandaag een minimum omdat er problemen waren met het binnenkomen van de data. 

Er zijn ook 394 patiënten overleden, en er liggen nu 4.080 personen aan de beademing, 211 meer dan gisteren. Het aantal personen dat er erg aan toe is in de ziekenhuizen, stijgt momenteel met een snelheid die vergelijkbaar is met de ergste periode tijdens de eerste golf, in maart-april. In Frankrijk gelden er momenteel heel strenge coronamaatregelen, en is de bewegingsvrijheid van de Fransen sterk beperkt. De overheid hoopt dat die maatregelen zich snel vertalen in betere cijfers. 

AFP or licensors

Extra premie voor winkelpersoneel

De vakbonden uit de retailsector en Comeos, de sectorfederatie van de handel en diensten, hebben na twee weken onderhandelen een akkoord gesloten op sectorniveau over het aanscherpen van de veiligheidsmaatregels in de voedingswinkels en een financiële compensatie voor de extra inspanningen van het winkelpersoneel. Dat melden het vakbondsfront en Comeos.

Het akkoord omvat onder meer dat klanten hun boodschappen alleen moeten doen, dat het gebruik van een winkelkar verplicht is, en dat de winkels gereinigd en ontsmet worden. De instroom van klanten zal strikt beheerd worden, bijvoorbeeld via automatische systemen, eventueel via stewards of extra personeel in bepaalde vestigingen.

Daarnaast is ook een premie van 500 euro onderhandeld voor de inspanningen van het winkelpersoneel tijdens de tweede coronagolf en in de context van de drukke eindejaarsverkopen. De premie komt bovenop de eerdere premie en verlofdagen die in het voorjaar toegekend werden.

Inbev heeft goed en slecht nieuws voor horeca-uitbaters: "We komen hier samen sterker uit"

Bierbrouwer AB InBev zal in de tweede golf van de coronacrisis de huur voor horecapanden niet meer kwijtschelden aan uitbaters. In april gebeurde dat nog wel en in mei kregen de uitbaters uitstel van betaling. "We blijven de horeca echter volop steunen, onder meer door vervallen bier gratis te vervangen", zei woordvoerder Laure Stuyck aan Belga.

In de eerste golf van de coronacrisis schoot brouwer AB InBev de café- en restaurantuitbaters te hulp, door de huur voor de panden in april kwijt te schelden. Hoewel de cafés sinds 16 oktober opnieuw de deuren moesten sluiten, zal het bedrijf de uitbaters niet langer vrijstellen van huur.

"AB InBev is zelf geen eigenaar van de panden, wij verhuren ze alleen door", benadrukt Stuyck. "We zullen nu op maat van de klant bekijken welke afbetalingsplannen mogelijk zijn."

AB InBev zal bier dat tijdens de verplichte sluiting vervalt wel gratis blijven vervangen. "Sinds het begin van de coronacrisis heeft AB InBev al 20 miljoen euro geïnvesteerd in horecaondersteuning", aldus nog Stuyck, "gaande van de kwijtschelding van de huur over uitstel van betaling tot investeringen in tapinstallaties en koelingen. Daar is het gratis vervangen van vervallen bier zelfs nog niet bijgerekend. Wij blijven de horeca ondersteunen en komen hier samen sterker uit."

UZ Gent test geneesmiddel voor alvleesklierontsteking uit bij coronapatiënten

Het UZ Gent wil een geneesmiddel dat ontwikkeld is voor de behandeling van alvleesklierontsteking uittesten bij een grote groep coronapatiënten die nog niet in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het antivirale geneesmiddel, Camostat, is bij ons nog niet op de markt maar wordt al wel gebruikt in Japan.

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het geneesmiddel ook werkt tegen het coronavirus. Het beperkt de duur en de ernst van symptomen en zou patiënten ook minder besmettelijk maken.

Het UZ Gent wil nagaan welke uitwerking Camostat heeft bij mensen die nog maar net met het coronavirus besmet zijn. Het zoekt daarvoor proefpersonen die minder dan 48 uur geleden een positieve coronatest aflegden en niet in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De deelnemers krijgen bij het eerste consultatiegesprek een dosis tabletten mee naar huis. Die moeten ze 5 tot 10 dagen lang innemen. Daarbij weten ze niet of ze het echte medicijn hebben gekregen of een placebo. Via thuismonitoring en online vragenlijsten worden de deelnemers nauw opgevolgd. Tussendoor worden ze ook uitgenodigd voor een nieuwe coronatest. Eén maand na de behandeling worden de deelnemers opnieuw uitgenodigd in het ziekenhuis voor een slotconsultatie.

Wie wil deelnemen aan de studie, kan contact opnemen met het studieteam via het e-mailadres telemonitoringCOVAAT@uzgent of het telefoonnummer 09 233 13 49.

Denemarken gaat nertsen afmaken wegens gemuteerd coronavirus

Denemarken gaat z'n 15 tot 17 miljoen nertsen afmaken omdat ze mogelijk besmet zijn met een gemuteerde vorm van het coronavirus. Dat gemuteerde virus zou al zijn overgeslagen op 12 personen, en het zou de doeltreffendheid van een toekomstig vaccin in gevaar kunnen brengen, zei premier Mette Frederiksen daarover.

"Het via de nertsen gemuteerde virus kan eventueel betekenen dat het toekomstig vaccin niet functioneert zoals het moet. We moeten alle nertsen afmaken," zei Frederiksen tijdens een mededeling (foto onder)

Het gemuteerde virus kan een toekomstig vaccin in gevaar brengen 

"Nog maanden aan een stuk leven met de maatregelen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft ervoor gewaarschuwd dat de coronamaatregelen in ons land "maanden aan een stuk" zullen moeten worden aangehouden. Hij vertelde dat in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, waar hij samen met het koningspaar op bezoek was. 

"Tot het moment dat er een vaccin is, gaan we er een stuk strikter mee moeten omgaan dan tijdens de zomer", zo zei de premier in een gesprek met koning Filip en het zorgpersoneel van een ziekenhuis in Aalst. Hij lijkt daarmee lessen getrokken te hebben uit de eerste golf, toen de maatregelen relatief snel werden versoepeld, iets té snel, zo bleek achteraf. 

"Deze keer moeten we de cijfers als ze gedaald zijn beneden houden. Dus tot het moment dat er een oplossing, een vaccin is, maar we weten niet goed wanneer, gaan we er een stuk strikter moeten mee omgaan dan tijdens de zomer. Als het beperkt verspreid is in de bevolking kan je tussenkomen, maar in ons land is het eigenlijk te breed verspreid gebleven waardoor je een heel snelle reactie krijgt zoals nu", zei De Croo nog. 

Deze keer moeten we de cijfers, eens ze gedaald zijn, laag houden

Koning Filip en koningin Mathilde, premier De Croo, minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter en Aalst-burgemeester Christoph D'Haese hebben vanmorgen de twee ziekenhuizen van Aalst bezocht: het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV) en het kleinere Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ).

Het vorstenpaar stak het ziekenhuispersoneel een hart onder de riem in deze moeilijke tijden, en kreeg ook uitleg over hoe het ziekenhuis zich aanpast om de coronapandemie het hoofd te kunnen bieden.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Slovaakse premier gaat in quarantaine na risicocontact

De Slovaakse premier Igor Matovic gaat in zelfquarantaine na een ontmoeting met iemand die positief testte voor corona. "De regels gelden voor iedereen... omdat ik in contact ben geweest met een positief geteste persoon, ga ik naar huis om me af te zonderen." 

Onlangs besliste Slovakije om de hele bevolking (iedereen ouder dan 10) te laten testen op COVID-19 in een poging om de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. 

Op één na hoogste aantal coronabesmettingen op één dag in VS

Terwijl alle aandacht in de VS momenteel uitgaat naar de presidentsverkiezingen (en de mogelijke afloop daarvan), raast de coronatrein er gewoon door. Gisteren zijn op verkiezingsdag meer dan 91.000 nieuwe besmettingen vastgesteld, het op een na hoogste aantal sinds het begin van de pandemie, zo blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit.

Het hoogste aantal besmettingen werd vorige vrijdag geregistreerd, toen er ongeveer 99.000 waren. In de VS zijn in totaal al bijna 9,5 miljoen mensen besmet geraakt met het virus. Al 232.000 mensen zijn aan corona overleden.

COVID-19 was een belangrijk thema tijdens de VS-verkiezingen. Trump zei dat de VS er stilaan vanaf raken ("we are rounding the turn"), terwijl dat niet bleek uit de cijfers. Biden beschuldigde Trump ervan de Amerikanen niet voldoende te beschermen tegen COVID-19. (foto: medewerkers van de kiescampagne hielpen patiënten in het ziekenhuis stemmen met een 'emergency ballot')

AFP or licensors