Lochristi zoekt burenbuddies om corona-eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan

Het dienstencentrum 't Fazantenhof in Lochristi is alle 65-plussers in de gemeente aan het opbellen. Uit de eerste 100 telefoontjes blijkt dat ouderen het een stuk zwaarder hebben dan tijdens de eerste lockdown. "Eenzaamheid is een groot probleem. Burenbuddies kunnen het verschil maken door een coronaveilig deurbezoekje te brengen, af en toe boodschappen te doen of gewoon even te telefoneren", zegt algemeen directeur Marianne Morant. 

Dienstencentrum 't Fazantenhof startte reeds in de eerste lockdown met het opbellen van alle 80-plussers om te vragen hoe het met hen gaat.  Net zoals vandaag, moesten ook toen de horeca en de niet-essentiële winkels hun deuren sluiten en de sociale contacten beperkt worden tot het minimum. “We ontdekten al snel dat de nood aan contact en ondersteuning heel groot was, ook bij iets jongere mensen. Daarom besloten we om ook de 70-plussers en uiteindelijk ook de 65-plussers op te bellen", vertelt Morant. “We hadden al snel een hele lijst van mensen die aangaven dat ze graag wekelijks of tweewekelijks gecontacteerd wilden worden voor een kort gesprekje. Vanuit deze ervaring hebben we besloten om onze belrondes nu opnieuw op te starten." 

"Telefoongesprekken duren nu veel langer"

Op een week tijd kregen al 232 inwoners ouder dan 65 jaar een telefoontje van het dienstencentrum, maar dat is slechts het begin van een lange klus. In totaal moeten de medewerkers zo’n 3133 mensen opbellen. De telefoontjes duren nu opvallend langer dan tijdens de eerste lockdown, zegt Morant. “We zijn in een andere fase aanbeland in de pandemie. In de eerste golf hadden de mensen nog een stukje perspectief. Het zou niet lang duren en er waren meer mensen uit de omgeving die boodschappen konden doen of andere taken uit handen nemen. Deze tweede golf weegt niet enkel zwaarder door in Lochristi, maar er zijn ook heel wat mantelzorgers of kinderen die intussen zelf in quarantaine zijn. Er is dus veel meer nood aan ondersteuning en sociaal contact.”

We merken dat ouderen het nu moeilijker hebben dan tijdens de eerste lockdown

Marianne Morant, algemeen directeur OCMW Lochristi

Tijdens de eerste golf duurde een telefoongesprek gemiddeld een kwartiertje, nu hangen de medewerkers van het dienstencentrum heel wat langer aan de lijn. De gespreksonderwerpen zijn uiteenlopend, vertelt Morant, maar de nood aan contact is voelbaar. "Sommigen zijn blij dat ze eindelijk hun hart eens kunnen luchten of hun angsten kenbaar maken. Anderen hebben vragen over de coronaregels, over wat wel en niet meer mag. Maar er zijn ook heel wat mensen die gewoon even over hun dag willen vertellen. Dan merk je dat eenzaamheid een groot probleem is." 

Burenbuddies gezocht

Om alle 65-plussers in Lochristi te bereiken, is het dienstencentrum op zoek naar zogenaamde 'burenbuddies'. Vrijwilligers uit de buurt kunnen een grote hulp zijn, zegt Morant. "De burenbuddies kunnen niet enkel helpen met het opbellen, maar ze kunnen ook gericht inwoners ondersteunen door boodschappen te halen of af en toe een coronaproof babbeltje te houden aan de deur. Wie graag wil meehelpen, kan zich aanmelden bij het dienstencentrum 't Fazantenhof."

Meest gelezen