Centers for Disease Control and Prevention

Onderzoek bevestigt: koppel uit Kampenhout stierf aan malaria na steek van meegereisde mug

Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hebben in Kampenhout gezocht naar de aanwezigheid van muggen die malaria overbrengen. Die hebben ze niet gevonden. Daarmee staat het vast dat het koppel dat eind september aan malaria gestorven is, gestoken werd door een eenzame mug die was meegereisd uit de tropen.

De onderzoekers hebben in Kampenhout gezocht naar exemplaren van de Anopheles-mug. Dat is het enige type mug dat malaria verspreidt. Anopheles-muggen komen ook bij ons voor. Maar de soorten die bij ons leven, dragen geen malariaparasieten. Het leek de onderzoekers dan ook waarschijnlijk dat het koppel gestoken was door een exotische mug die via de nabijgelegen luchthaven van Zaventem in ons land terechtgekomen was.  

2 exemplaren

-Tijdens hun zoektocht hebben de onderzoekers geen enkele exotische Anophelesmug aangetroffen. Ze vonden wel 2 inheemse exemplaren: een volwassen mug en een larve. Om twijfel uit te sluiten, hebben ze gekeken of de volwassen mug toch geen malariaparasiet droeg. Dat bleek niet het geval te zijn.

"We kunnen nu besluiten dat er in Kampenhout geen muggen zijn die malaria verspreiden", zegt Wim Van Bortel van het ITG. "Het koppel moet het slachtoffer geweest zijn van een eenzame mug die was meegereisd uit de tropen. Het voorval toont wel aan dat we de import van exotische muggensoorten in ons land goed in de gaten moeten houden."  

Meest gelezen