Politiezone Grensleie maakt zich zorgen over mentaal welzijn tijdens coronacrisis

De politie van Menen, Ledegem en Wevelgem maakt zich zorgen, omdat een stijgend aantal mensen uit die gemeenten het mentaal moeilijk heeft. Volgens de politie komt dat door de coronacrisis. Er zijn meer oproepen in verband met familiaal geweld en verontrustende opvoedingssituaties en de politiezone vreest dat het aantal zelfdodingen van 2020 dat van vorig jaar zal overtreffen. 

Stefaan Vannieuwenhuyse van de politiezone Grensleie schetst een beeld van de omstandigheden waarin de politieagenten de jongste maanden werken: "We stellen de spanning vast in de oproepen en de interventies. Zelfdoding, intrafamiliaal geweld en verontrustende opvoedingssituaties zijn meer en meer aan de orde. Zo kregen we dit jaar al 287 oproepen over geweld binnen het gezin. Vorig jaar waren er dat 315, maar je voelt dat we dit jaar hoger zullen eindigen. Dat baart ons zorgen. We voelen ook aan dat thuiswerk, het bij elkaar op de lip zitten en een veel kleinere wereld krijgen door corona leidt tot strubbelingen." 

Meer zelfdodingen?

Zijn er meer zelfdodingen? Het is de jongste weken een punt van discussie in de media. De zelfmoordlijn is bezorgd, maar merkt op dit moment nog geen stijging. Stefaan Vannieuwenhuyse stelt het wel vast in het gebied waar zijn team aan het werk is. "Er zijn dit jaar al meer zelfdodingen dan vorig jaar. Het gaat om 24 gevallen en het jaar is nog niet om. Vorig jaar hadden we er in totaal 16. De 2 afgelopen maanden waren er 7 zelfdodingen in onze poltiezone. Het is de periode van het jaar, maar we vrezen dat er dit jaar meer aan de hand is." 

Een lichtje zijn

Politiezone Grensleie wil zeker alert zijn voor zulke situaties. "Wij hebben nu ook meer werk door het handhaven van de coronaregels, maar we moeten er ook zijn voor onze mensen in deze moeilijke omstandigheden. Ik vind trouwens dat iedereen nu moet proberen een lichtje te zijn. De eenzaamheid stijgt, we mogen minder mensen zien, maar we kunnen misschien wat meer bellen naar elkaar. Want omdat we nu een tweede coronagolf boven de eerste krijgen, loopt iedereen op de toppen van zijn tenen. Wij proberen de zaken van nabij op te volgen."

Wie vragen heeft rond zeldoding kan terecht op het telefoonnummer 1813 op www.zelfmoordlijn1813.be 

Meest gelezen