Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vijftal strijdstaten nog niet geteld, maar Donald Trump zegezeker: "Eerlijk gezegd, we hebben gewonnen"

De verdeling van de leden van het kiescollege wijst nog niet op een overwinning voor president Trump en in een aantal strijdstaten is nog niet duidelijk wie aan het langste eind trekt, maar toch heeft Trump zijn overwinning al opgeëist in een korte toespraak. "Eerlijk gezegd hebben wij gewonnen, wat mij betreft", zei hij. En als Biden toch wint, is er gefraudeerd, voegde hij eraan toe. 

Het is vrij ongezien dat een kandidaat al de overwinning opeist als nog niet duidelijk is wie de strijdstaten heeft gewonnen. President Trump deed het nu wel. In een korte toespraak, rond 8.20 uur Belgische tijd (midden in de nacht aan de Amerikaanse oostkust), somde hij een heleboel staten op die hij naar eigen zeggen al heeft binnengehaald.

Staten als Florida, Texas en Ohio gingen inderdaad naar hem, maar Trump eiste ook al de overwinning op in strijdstaten Michigan, Pennsylvania, Georgia en North Carolina en daar zijn de resultaten nog niet definitief of duidelijk genoeg. Verschillende Amerikaanse media houden "the call" nog altijd in. Voor Trump echter wel: hij ligt daar op voorsprong en meent dat Biden die kloof niet meer kan inhalen.

"Eerlijk gezegd, we hebben gewonnen, wat mij betreft", zei Trump. En als Biden toch nog zou winnen, dan is dat te danken aan fraude, voegde hij eraan toe. Hij maakte zich druk over het feit dat er nog stembrieven aanvaard zouden worden in telbureaus terwijl de stembussen al gesloten zijn. Vermoedelijk doelt hij op poststemmen. "Dit is fraude tegenover het Amerikaanse volk. We zullen dat niet toelaten." Trump dreigde ermee naar het Hooggerechtshof te zullen stappen.

Vicepresident Mike Pence sloot de korte toespraak van Trump af en was toch iets voorzichtiger. "We zijn op weg om de verkiezingen te winnen", klonk het. "We hebben gewonnen" versus "we zijn op weg". Toch merkte ook Pence op dat men probeert de overwinning van de Republikeinen op een volgens hem frauduleuze manier af te nemen. Opvallend: de Amerikaanse ambassadeur in ons land wijst er op dat de uitslag zeker nog niet definitief is en is duidelijk veel voorzichtiger dan zijn president.

Eerder gaf Joe Biden ook al een korte toespraak, waarin hij opvallend optimistisch bleef, hoewel Trump toen al een aantal belangrijke strijdstaten had binnengehaald. Trump reageerde toen al meteen op Twitter: "We hebben een grote voorsprong, maar ze proberen de verkiezingen te stelen", schreef hij. "We zullen dat nooit toelaten. Stemmen kunnen niet meer uitgebracht worden nadat de kiesbureaus gesloten zijn."

Bekijk hier de integrale toespraak van Donald Trump:

Videospeler inladen...

"Gejuich" in het Witte Huis bij winst Florida

Aanvankelijk haalden Donald Trump en Joe Biden vooral de staten binnen waarvan verwacht was dat ze die zouden winnen. Hoewel Biden op dit moment nog altijd voor ligt in het aantal kiesmannen (met een kleine marge), lijkt de teneur in de resultaten vooral positief voor Trump.

Trump haalde al enkele belangrijke strijdstaten of swing states binnen, zoals Florida (29 leden in het kiescollege) en Texas (38) en lijkt ook voorop te liggen in enkele andere strijdstaten, gebaseerd op de binnenkomende resultaten op niveau van de counties, zeg maar districten. Strijdstaten zijn staten waar tot op vandaag niet duidelijk was wie er zou winnen.

De sfeer in het Witte Huis werd rond 5 uur Belgische tijd naar verluidt echt goed, toen FOX News de belangrijke strijdstaat Florida aan Trump toewees. "Gejuich gehoord hierboven in de oostelijke vleugel", tweette een communicatieadviseur van Trump. Fox was lang de enige zender of nieuwsmedium dat Florida aan Trump toewees. Anderhalf uur later volgde het Amerikaanse persagentschap Associated Press.

Trump haalde ook al de strijdstaat Ohio binnen (18). Maar ook Biden haalde al een strijdstaat binnen, namelijk Minnesota (10). Ook Arizona zou mogelijk naar Biden gaan. Strijdstaten Michigan (16), Wisconsin (10) en Pennsylvania (20) zullen nu de doorslag geven wie deze verkiezingen zal winnen. Maar het is lang niet zeker dat de definitieve resultaten uit die staten vandaag al bekendgemaakt zullen worden. Vooral die uit Pennsylvania zouden mogelijk pas eind deze week bekend zijn. Er moeten daar naar verluidt nog miljoenen poststemmen geteld worden.

Volgens professor en Amerikakenner Bart Kerremans (KU Leuven) ziet het er voorlopig in elk geval goed uit voor Trump. "Ik zie een trend die dezelfde is als vier jaar geleden. Op het niveau van de counties zien we een patroon dat hetzelfde is als vier jaar geleden, dus in het voordeel van Trump." Al wijst hij er op dat de poststemmen en eerder uitgebrachte stemmen de situatie nog kunnen omkeren.

Opgelet: dit artikel is gebaseerd op voorlopige resultaten. Volg de resultaten op de voet in dit artikel.

Bekijk hier het commentaar van VRT NWS-journalisten Bert De Vroey en Jan Balliauw op de toespraak van Donald Trump:

Videospeler inladen...

 Bekijk hier de analyse van professor Bart Kerremans (KU Leuven):

Videospeler inladen...

Joe Biden wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

  • Biden

    306
  • 270 kiesmannen
  • Trump

    232

Meest gelezen