De zittende Amerikaanse president Donald Trump herhaalde in zijn speech deze ochtend de claim dat de verkiezingen "gestolen worden".
Pool/ABACA

Trump claimt onterecht dat verkiezingen "gestolen worden", Twitter verbergt tweet

De Amerikaanse president Trump beweert in zijn eerste speech sinds de verkiezingen dat er gefraudeerd is. Eerder had hij die claim ook al op zijn sociale media gezet. Twitter en Facebook gaan op een verschillende manier om met die bewering.

"Een treurige groep mensen probeert de stemmen van een andere groep te stelen. Dat zullen we niet toelaten", zo opende president Trump zijn speech deze ochtend, waarin hij zichzelf tot overwinnaar van de verkiezingen uitriep. "De Amerikaanse natie wordt zwaar bedrogen. We willen dat er gestopt wordt met stemmen, we willen niet dat er om vier uur 's ochtends nog stembiljetten gevonden worden en bij de uitslag geteld worden."

Videospeler inladen...

Daarmee herhaalde Trump een claim die hij iets voor zeven deze ochtend (Belgische tijd) al had gedaan op Twitter. "We liggen RUIM voorop, maar ze proberen de verkiezingen te STELEN. Dat zullen we nooit toelaten. Er kunnen geen stemmen uitgebracht worden nadat de kieskantoren gesloten zijn!" Voor alle duidelijkheid: er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor fraude tijdens de verkiezingen. Er worden wel nog steeds stemmen geteld, maar dat gaat om stemmen die uitgebracht zijn voor het verstrijken van de deadline.

Trump beweert gewonnen te hebben in enkele strijdstaten waar de stemmen nog volop geteld worden, zoals Georgia, Michigan en Pennsylvania.

Het zijn ongeziene statements in een verkiezingsstrijd die nog lang niet beslecht is, en terwijl de stemmen nog volop geteld worden. Trump lijkt daarop niet te wachten en kondigde in zijn speech aan het resultaat aan te zullen vechten bij het Hooggerechtshof.

Ongezien

Dit is een historisch moment, reageerde VRT NWS-journalist Bert De Vroey: "Dit is ongezien. Het is nooit gebeurd dat een zittende president of zelfs maar een presidentskandidaat zo voorbarig zegt: ik heb gewonnen, en als het niet zo is, is het fraude."

Bekijk hieronder de speech van Trump en de analyse van Bert De Vroey: 

Videospeler inladen...

"Het verkiezingsproces is nog in volle gang", zegt VRT NWS-Amerikawatcher Bjorn Soenens. "We zitten nog op 30 procent van de finish, er worden nog volop stemmen geteld. Zelfs op Fox News, dat vaak een megafoon zet op Trumps uitspraken, noemen ze dit olie op het vuur." 

Zelfs Fox News noemt dit olie op het vuur

Bjorn Soenens

"Wat we nu zien, is wat velen vreesden: dat Trump de overwinning zou claimen", gaat De Vroey verder. "Daarmee zet hij de toon voor een heel grimmig gevecht."

"Dit is een nachtmerrie-scenario", vindt VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe. "Twee kandidaten die allebei zeggen dat ze zullen winnen." Ook de Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft immers een speech gegeven waarin hij aangaf te geloven dat hij de verkiezingen zal winnen. "Het is niet voorbij voor elke stem geteld is", zei Biden.

Bekijk hieronder de speech van Joe Biden: 

Videospeler inladen...

Verschillende aanpak bij Facebook en Twitter

Helemaal onverwacht komt Trumps claim dat er gefraudeerd is niet. De president zaait al wekenlang twijfel over de stembusgang, door bijvoorbeeld te beweren dat stemmen per post (wat vooral Democratische kiezers doen) tot fraude zou leiden. 

Facebook en Twitter hebben dus alle tijd gehad om zich voor te bereiden op betwistbare claims die de Amerikaanse president zou kunnen uitsturen. Toch gingen ze op een heel verschillende manier om met Trumps claim van deze ochtend.

Twitter verborg bijna onmiddellijk de tweet van Donald Trump. Gebruikers krijgen een waarschuwing te lezen dat de bewering "mogelijk misleidend" is. De tweet kan ook niet doorgedeeld worden.

(lees verder onder het Facebookbericht)

Facebook gaat voorzichtiger te werk, en verbergt de boodschap van Trump niet. Het Facebookbericht kan ook nog steeds doorgedeeld worden. Het platform voegde wel een link toe naar de officiële verkiezingsresultaten.

Meest gelezen