De Turkse president Recep Tayyip Erdogan
AFP or licensors

Turkije noemt Frans verbod op "Grijze Wolven" provocatie

Turkije ziet het Franse besluit om de Turkse extreemrechtse beweging "Grijze Wolven" in Frankrijk te ontbinden als "provocatie". Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara waarschuwde dat er een "krachtige" reactie zal volgen.

Het Franse verbod op de extreemrechtse beweging "Grijze Wolven" valt erg slecht in Turkije. Ze dreigen met een "krachtig" antwoord  en "benadrukken dat het noodzakelijk is om de vrijheid van meningsuiting (...) van Turken in Frankrijk te beschermen", aldus het ministerie.

Frankrijk keurt verbod goed

De Franse regering heeft eerder op de dag de goedkeuring gegeven om alle activiteiten van de extreemrechtse beweging op Frans grondgebied te verbieden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gepost op Twitter. 

"De beweging van de "Grijze Wolven" werd ontbonden in de ministerraad, in overeenstemming met de instructies van de president van de Republiek", tweette Darmanin, die schreef ook dat de groep "aanzet tot discriminatie en haat en betrokken is bij gewelddadige acties".

De minister verwijst naar de gewelddadige incidenten tussen deze beweging en de Armeense gemeenschap in Frankrijk de voorbije weken.

Spanningen met Turkije

Zo werd er afgelopen weekend bij Lyon een centrum ter nagedachtenis van de massamoord op Armeniërs beklad met pro-Turkse slogans, waaronder "Grijze Wolven" en "RTE", de afkorting van de naam van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De spanningen tussen Armenen en Turken in Frankrijk zijn de laatste tijd erg toegenomen door het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach.

Ook de relatie tussen Frankrijk en Turkije is al langer gespannen. De recente aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om strenger op te treden tegen extreme islamitische organisaties na recente aanslagen viel ook slecht in Ankara. President Erdogan heeft toen opgeroepen tot een boycot van Franse producten omdat hij Macron een vijandige houding tegenover de islam verweet.

Meest gelezen