Videospeler inladen...

VS-ambassadeur in Brussel sust na speech van Trump: "Resultaat is pas officieel wanneer alle stemmen geteld zijn"

Wat huidig Republikeins president Donald Trump ook mag beweren: de winnaar van de presidentsverkiezingen in Amerika is nog niet bekend. Dat benadrukt de Amerikaanse ambassadeur in Brussel Ronald Gidwitz, zelf een gematigd Republikein die door Trump is aangesteld.

De halve wereld keek daarstraks met open mond naar de strijdlustige toespraak van Donald Trump, op een moment dat er nog heel wat resultaten moeten worden geteld. Dat hij nu al de overwinning van de presidentsverkiezingen claimt, noemt de Amerikaanse ambassadeur in Brussel Ronald Gidwitz "overdreven exuberant". "Met de gegevens die we nu hebben, denkt Trump dat hij de winnaar is. Maar ik denk dat het is te vroeg om dat te kunnen zeggen."

"De realiteit is dat die beslissing pas officieel genomen wordt als alle stembiljetten geteld zijn en de verkiezingsresultaten staat per staat worden gecertificeerd als correct", benadrukt Gidwitz. "We zullen daarvoor waarschijnlijk nog tot de eerste week van december moeten wachten."

"Hopelijk zullen wel alle stemformulieren geteld zijn binnen een paar dagen. Als er betwiste stemformulieren zijn, zullen die disputen uitgeklaard worden. Maar de huidige resultaten zijn niet officieel en kunnen dus veranderen."

Bekijk hier het volledige gesprek met ambassadeur Ronald Gidwitz:

Videospeler inladen...

"Redelijk uitzonderlijk"

De uitspraken van Gidwitz zijn op z'n minst opmerkelijk te noemen. Hij is namelijk een gematigde Republikein, die aangesteld is door Trump. Toch corrigeert hij hier zijn eigen president. 

VRT NWS-buitenlandjournalist Bert De Vroey noemt het daarom "redelijk uitzonderlijk wat we hier meemaken". "Eerst krijgen we een president die zegt dat hij gewonnen heeft, terwijl er nog 5 of 6 staten onbeslist zijn. En dan een Republikeinse ambassadeur die zich op eigen initiatief meldt en die zegt dat het allemaal volgens de procedures moet verlopen." 

Meest gelezen