Olievelden in Los Angeles op een archiefbeeld uit 2014.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

VS nu ook officieel uit klimaatakkoord van Parijs

Vandaag is het zover. Uitgerekend op de dag waarop de VS nagelbijtend afwacht wie zijn nieuwe president wordt, stapt het land uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee trekt de op één na grootste uitstoter ter wereld van broeikasgassen zich terug.

De toen pas verkozen president Trump liet er in 2017 geen gras over groeien. Amper vijf maanden na zijn aantreden kondigde hij aan dat de VS zich terug zou trekken uit het klimaatakkoord van Parijs, dat hij een “slechte deal” noemde voor de Amerikanen. Van zijn voornemen om dat akkoord te heronderhandelen en onder nieuwe voorwaarden eventueel opnieuw toe te treden, kwam niet veel in huis.

Die aankondiging was echter de eerste stap van een hele procedure die pas nu, meer dan drie jaar later, voltooid is. Daarmee wordt de VS meteen ook het eerste land ter wereld dat zich terugtrekt uit het klimaatakkoord.

In het kader van het klimaatakkoord van Parijs verbinden 194 staten en de EU zich ertoe de opwarming van de aarde “ver onder” (“well below” in het Engels) de 2°C te houden in vergelijking met pre-industriële niveaus. Die drempel van 2°C is een symbolische grens. Ze wordt door klimaatwetenschappers gezien als de absolute bovengrens om de klimaatopwarming enigszins onder controle te houden.

Hoe haalbaar blijft het akkoord?

De Amerikaanse president Trump mag zijn verkiezingscampagne in 2016 dan wel deels gebouwd hebben rond de belofte om de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord, wereldwijd lijken de geesten intussen te draaien. Zo hebben grote Aziatische economieën als China, Zuid-Korea en Japan de afgelopen weken ambitieuzere klimaatdoelen aangekondigd. En een onderzoek van PEW Research wees deze zomer uit dat 65% van de Amerikanen vindt dat de overheid meer moet doen om de klimaatverandering te bestrijden.

Als Trumps Democratische uitdager Joe Biden straks de nieuwe president zou worden, is een van zijn eerste voornemens alvast de VS opnieuw aan te laten sluiten bij het klimaatakkoord. Blijft Trump aan de macht, dan is het maar zeer de vraag hoe haalbaar dat akkoord blijft.

Meest gelezen