Foto: Belga

Antwerps spoedarts waarschuwt: "Opgelet met alcoholgels op ooghoogte van kinderen"

Sinds het begin van de coronacrisis telt het Antigifcentrum al 1.225 slachtoffers van ongevallen met handgels, vaak met kinderen. Ook in het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen worden de laatste tijd regelmatig mensen binnengebracht die de gel in de ogen kregen. "Spoel zo snel mogelijk je oog 20 minuten met lauw water", luidt het advies. 

Spoedarts Kurt Anseeuw van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis merkt de laatste maanden een toename van mensen die alcoholgel in het oog hebben gekregen. In veel gevallen zijn kinderen het slachtoffer. "De dispensers staan vaak op ooghoogte, zodat de vloeistof rechtstreeks in het oog van kinderen terechtkomt", vertelt Anseeuw. 

Brandende pijn

De alcoholgel veroorzaakt een brandende pijn. "In zo'n gel zit een hoge concentratie alcohol, meestal ethanol, die een chemische brandwonde veroorzaakt ter hoogte van het hoornvlies", legt Anseeuw uit. "Dat leidt tot schade aan het oog, in het ergste geval zelfs blindheid."

In zo'n gel zit een hoge concentratie alcohol die een chemische brandwonde veroorzaakt ter hoogte van het hoornvlies

Kurt Anseeuw, spoedarts Stuivenbergziekenhuis

Het Antigifcentrum benadrukt dat het gebruik van handgels heel zinvol is, maar dat je best alert bent. Als er alcoholgel in het oog is terecht gekomen, bel dan naar het Antigifcentrum en spoel met water. "Als er een contactlens aanwezig is, verwijder die dan", zegt Anseeuw. "Daarna spoel je best 20 minuten met lauw water en zorg ervoor dat het spoelwater niet in het andere oog loopt." 

Als je daarna nog pijn hebt, ga je best langs bij een oogarts om de schade te laten onderzoeken. 

Meest gelezen