AFP or licensors

Joe Biden: "Over 77 dagen doet VS weer mee met klimaatakkoord van Parijs"

Afgelopen nacht heeft Joe Biden niet enkel gepraat over de huidige presidentsrace, hij heeft ook vooruitgeblikt naar toekomstige beslissingen: "Over 77 dagen doen we weer mee met het klimaatakkoord van Parijs." Zijn mededeling was een reactie op de formele terugtrekking van de VS uit het globale klimaatakkoord gisteren, een beslissing die door veel landen op spijt werd onthaald. "Als de VS weer meedoen, kan dit 0,1 tot 0,2 graden opwarming schelen."

"Vandaag is de Trump-administratie officieel uit het klimaatakkoord van Parijs gestapt, maar over 77 dagen zal de Biden-administratie er weer bij aansluiten". Dat postte presidentskandidaat Joe Biden van de Democratische partij afgelopen nacht (toen nog 4 november in de VS) op Twitter. 

Over 77 dagen, dat is 20 januari 2021, de dag waarop de nieuwe president van de VS de eed aflegt en daarmee officieel in functie treedt. De Democraten gaan ervan uit dat het Joe Biden wordt, nadat gisteren ook  de staten Wisconsin en Michigan blauw kleurden in de presidentsrace. Biden heeft ook goede kaarten in Arizona en Nevada, waar nog verder geteld moet worden: als hij die staten ook weet te bemachtigen, haalt hij de nodige 270 kiesmannen om president te worden.   

Biden bevestigde met zijn tweet een eerder gedane belofte voor meer Amerikaanse klimaatinspanningen, nationaal en internationaal. In principe zou de VS in ongeveer 30 dagen het proces kunnen afronden om weer tot Parijs toe te treden. 

Hoe zat het ook alweer?

Na zijn verkiezing tot president vier jaar geleden, had Donald Trump aangekondigd dat de VS uit het mondiale klimaatakkoord van Parijs zouden stappen. Hij kon dat evenwel niet zomaar, want zijn voorganger Barack Obama had de VS in 2015, het jaar waarin het klimaatakkoord tot stand kwam, officieel ingeschreven. 

Volgens het klimaatakkoord van Parijs moet de opwarming van de aarde "ruim onder de 2 graden Celsius" blijven, en liefst beperkt worden tot anderhalve graad. Daarvoor moet de uitstoot van broeikasgassen naar beneden en moeten we dus weg van fossiele brandstoffen. Maar Trump is altijd een groot voorstander geweest van de fossiele industrieën, en heeft zijn twijfels over de opwarming van de aarde door de mens. Hij noemde Parijs een slechte deal voor de Verenigde Staten, en het zou hun economie schaden. 

In het begin zei Trump nog dat hij wilde onderhandelen "over een eerlijke deal" wat betreft het klimaatakkoord, maar daar is uiteindelijk niks van gekomen. Momenteel zitten we wereldwijd aan ongeveer 1,1 graden opwarming tegenover het begin van de industriële revolutie, in België is dat al opgelopen tot 2,6 graden. 

Bekijk hier Trumps uitspraken over Parijs:

Videospeler inladen...

Japan was "heel teleurgesteld"

Gisteren gebeurde die terugtrekking van de VS dus formeel. De VS is het eerste land van de 197 die het klimaatakkoord ondertekenden, dat eruit stapt. Het lokte meteen reacties uit van o.a. Japan, dat het "heel spijtig" noemde. Regeringswoordvoerder Katsunobu Kato zei dat "klimaatverandering door de hele internationale gemeenschap samen moet worden aangepakt. Vanuit dit standpunt is de beslissing van de VS heel erg te betreuren."

In een gezamenlijke mededeling zeiden ook de Britten, Fransen, Italianen en Chilenen dat ze "met spijt" akte nemen van de stap. De VS zijn 's werelds op een na grootste vervuiler voor broeikasgassen. Toch is het aantal landen dat klimaatneutraal wil worden en meedoet met Parijs, nog goed voor 51 procent van de wereldwijde uitstoot. Met de VS erbij zou dat aandeel evenwel opgetrokken worden naar 63 procent.  

Naar klimaatneutraliteit voor landen die nu goed zijn voor 63 procent van de wereldwijde uitstoot?

Bidens plannen goed voor 0,1 graad minder opwarming?

Want Joe Biden beloofde eerder al dat hij, net als de Europese Unie, China, Japan en Zuid-Korea, zijn land op termijn klimaatneutraal wil maken als hij het haalt: de netto-uitstoot van broeikasgassen zou dus op nul moeten uitkomen, ergens rond 2050. 

Biden heeft daarvoor budgetten klaar die opgeteld oplopen tot ongeveer 2.000 miljard dollar, om de Amerikaanse economie de omschakeling te laten maken en zo tegelijk de economie te stimuleren. Hij zal daarvoor wel moeten afrekenen met de Senaat, die naar verwachting Republikeins zal blijven. 

Klimaatexperts denken dat Bidens klimaatplan de wereldwijde opwarming met 0,1 tot 0,2 graden kan temperen. Dat lijkt niet veel, maar op wereldschaal is elk tiende van een graad heel belangrijk.

Eerder maakte Climate Action Tracker, een organisatie die de klimaatinspanningen en hun effect monitort, een berekening voor China (het land kondigde aan dat het tegen 2060 klimaatneutraal zou willen worden, al is dat nog niet formeel vastgelegd, red.)  - en die komt uit op 0,2 tot 0,3 graden Celsius. Maar minstens even belangrijk is dat een ommezwaai van de VS andere grote spelers zou kunnen "meetrekken" in een globaal klimaatverhaal. 

Meest gelezen