Acteur Eric Clerckx in de Witte-film van Robbe De Hert

Boek "De Witte" (van Zichem) viert 100e verjaardag met 2 nieuwe edities

Het boek "De Witte" van Ernest Claes verscheen 100 jaar geleden. Naar aanleiding daarvan verschijnen er nu ook twee nieuwe edities. Het boek is aan zijn 128e en 129e druk toe. En dat terwijl de eerste druk niet populair was.  

Het  boek vertelt het verhaal over een blonde belhamel uit Zichem die heel wat streken uithaalt. Zijn avonturen werden gebundeld in een roman in 1920. Het boek werd zo'n succes dat het tot twee maal toe verfilmd werd, en het plaatsje Zichem op de kaart zette. Speciaal voor deze 100e verjaardag komen er nu twee nieuwe edities van het boek uit. Nochtans was het boek in Vlaanderen in het begin niet echt populair.

Omdat de Witte ging zwemmen in zijn blootje, was het een zedeloos boek.

"Het was wel een behoorlijk succes in Nederland, waar het boek voor de eerste keer verschenen is", zegt Jan Van Hemelryck van het Ernest Claesgenootschap aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Bij ons kon dat niet, want de Witte ging zwemmen in zijn blootje, en dat was een zedeloos boek. En vanaf de eerste druk groeide de populariteit, en op enkele maanden tijd, verscheen er al een tweede en derde druk. En dat bleef maar doorgaan tot we nu aan de 128e en de 129e druk zijn. Want er verschijnt een druk in Nederland, en er verschijnt een druk in Vlaanderen. En nog altijd met de tekeningen van Felix Timmermans", aldus Van Hemelryck.

Stripalbum

Eerder dit jaar kwam er ook al een stripalbum uit van de Witte van Zichem. Daarin werden de fratsen van de Witte geactualiseerd. Zo rijdt hij met een skateboard en zijn kwajongensstreken werden aangepast aan de dag van vandaag.  Later komt er ook nog een luisterboek, ingelezen door acteur Michaël Pas.

Meest gelezen