Er mag weer water worden opgepompt uit Mandel en Leie na milieuramp

Goed nieuws voor boeren en bedrijven die normaal gezien water oppompen uit de Mandel en de Leie. Bijna een maand na de zware brand bij het metaalverwerkende bedrijf Belcroom in Roeselare is de kwaliteit van het water opnieuw beter.

Een maand geleden was er een zware bedrijfsbrand met grote gevolgen voor het milieu. De concentraties van zware metalen in de Mandel en de Leie waren erg hoog door bluswater dat in de rivieren was terechtgekomen. Het ging om giftige stoffen zoals nikkel en chroom 6. Daardoor werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. 

De kwaliteit van het water en het slib werd de voorbije maand geregeld gemeten. En nu blijkt dus dat de concentraties van de chemische stoffen genoeg gedaald zijn. Er kan dus opnieuw water uit de Mandel en de Leie opgepompt worden. 

Meest gelezen