Bas De Wilde

Corona speelt West-Vlaamse bouwsector parten

Het gaat niet goed met de bouwsector in Vlaanderen en West-Vlaanderen heeft dan nog het meest te lijden. Dat blijkt uit de bouwbarometer. Dat is een instrument dat meet hoe het met de bouwsector is gesteld. De Bouwunie vraagt om de toonzalen weer te mogen openen en wil dat de regering minder voorwaarden koppelt aan de verlaging van de btw voor afbraak en heropbouw. 

De bouwbarometer wordt samengesteld met gegevens van ondernemers uit de bouwsector. De Bouwunie vindt de slechte cijfers verontrustend, omdat ze nog maar een beeld geven van de gevolgen van de eerste coronagolf. De enquête werd afgenomen net voor de aankondiging van de strengere maatregelen voor de tweede golf. Dus zal de werkelijke toestand somberder zijn dan wat uit de bouwbarometer blijkt. Positief was dat de bouwsector na verloop van tijd toch kon doorwerken, maar dat het nu druk is bij veel bouwbedrijven heeft alleen maar te maken met de tijd die moet worden ingehaald. Op langere termijn ziet de situatie er niet goed uit. 

West-Vlaanderen slechter

In Vlaanderen zegt 1 op de 3 bouwondernemingen dat ze minder opdrachten hebben. In West-Vlaanderen is dat 40 procent. In Vlaanderen heeft 2 op de 10 ondernemingen een orderboekje dat gevuld is voor het komende half jaar, maar in West-Vlaanderen is dat maar 1 op de 10 ondernemingen. Een belangrijk aandeel van het aantal bedrijven werkt met verlies. Dat komt voor een stuk omdat de arbeiders anders moesten werken door de coronamaatregelen van het voorjaar. Er konden minder mensen in 1 bestelwagen en er werd met kleinere ploegen gewerkt. De Bouwunie is bang dat meerdere bedrijven failliet zullen gaan. 

Bouwunie stelt maatregelen voor

De Bouwunie stelt meteen 2 maatregelen voor om de sector een duwtje in de rug te geven. Ten eerste: vlotter toelaten dat de btw voor afbraak en heropbouw wordt verlaagd. "Nu is die verlaging aan te veel voorwaarden onderhevig", zegt de Bouwunie. Een tweede voorstel is om de toonzalen opnieuw te openen. Tijdens de tweede coronagolf wordt de toonzaal door de federale regering beschouwd als een niet-essentiële winkel. De Bouwunie vindt het vreemd dat er wel contacten tussen verkoper en koper mogen zijn, maar dat die niet mogen gebeuren tijdens een bezoek aan de toonzaal. Jean-Pierre Waeytens van de Bouwunie: "Klanten kunnen op dit moment geen badkamer, keuken of ramen en deuren kiezen in de toonzaal. Het zou een goede zaak zijn, om die toonzaal terug open te laten, eventueel op individuele afspraak."

Meest gelezen