vrtnws

Succesauteur Lize Spit werkt tijdens lockdown aan laatste pagina’s van opvolger "Het smelt"

De Brusselse schrijfster Lize Spit gebruikt de tweede coronalockdown om de de opvolger van haar bestseller "Het smelt" af te werken. Ook de film van haar debuutroman volgt volgend jaar. Mooie vooruitzichten dus in het jaar dat de Antwerpse Boekenbeurs niet kan doorgaan. Bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel sprak ze over haar plannen, de lockdown én haar thuisbasis Anderlecht.

Voor Lize Spit is de tweede lockdown niet zo erg als voor vele andere mensen. Als schrijfster is ze het gewoon om vaak alleen te zijn en haar dagen te structureren. En kijk, dankzij de lockdown komt dat tweede boek er misschien wel sneller dan verwacht. “Ik ben het gewend om mezelf die discipline op te leggen. Het is vrij goed gelukt om door te werken. Maar het gaat soms iets moeizamer met al het slechte nieuws. Dat ontneemt soms de moed om er voor te gaan. Maar kijk, mijn nieuwe boek waar ik toch al enkele jaren aan bezig ben, is bijna klaar. Het eindpunt is in zicht.”

Tijdens de lockdown zag ik een balkonnetje waarop twee kinderen zaten te spelen. Op anderhalve vierkante meter. Dan besef je dat iedereen er anders voor staat.

Lize Spit, auteur van "Het Smelt"

Lize Spit woont in de Brusselse gemeente Anderlecht. En zij heeft het leven daar de afgelopen maanden zien veranderen. “Het is hier een stuk rustiger geworden. Je ziet veel minder verkeer en meer fietsers. Ik woon zelf in Kuregem, een wijk tussen Anderlecht en Molenbeek. Die ligt ook een beetje tegen de grens van het centrum aan. En ik voelde in het begin van de eerste lockdown dat de sfeer wat grimmiger werd. Veel kwetsbare mensen die uit de boot vallen en je voelde dat er hier en daar wat meer kleine misdaad gebeurde. Maar je moet de context ook zien. Toen ik ging wandelen tijdens die eerste lockdown zag ik een mini-balkonnetje vooraan een huis waarop twee kinderen zaten te spelen. Op anderhalve vierkante meter. Dan besef je dat iedereen er anders voor staat. We mogen echt niet te snel oordelen, want je weet niet in welke situatie mensen zitten. Ik was gisteren nog een fietstocht aan het maken met mijn partner, en toen zagen we veel mensen die hun mondmasker droegen. Zelfs op het afgelegen jaagpad in Anderlecht”, aldus de schrijfster. 

Meest gelezen