Rariteitenkabinet Deinze

Clown Zwiep poetst ramen van woonzorgcentra in Deinze: "Bewoners helpen graag mee" 

Lore Maegerman, alias contactclown Zwiep, bezorgt de bewoners van het woonzorgcentrum Karel-Piqué in Deinze een vrolijke namiddag op een coronaveilige manier. "Zwiep probeert buiten de ramen te poetsen, maar is daar eigenlijk niet zo goed in. Dan komen de bewoners aanwijzingen geven of zelfs meehelpen. Zo onstaat er een leuk samenspel."

Lore Maegerman zit in het laatste jaar van haar opleiding tot contactclown. “Een contactclown is geen clown die een volmaakte act komt brengen en na het applaus weer naar huis gaat. Een contactclown maakt echt verbinding met de mensen." Om haar opleiding te vervolledigen, moet Lore ook stage lopen in een ziekenhuis of een woonzorgcentrum. Geen gemakkelijke opgave, want door de coronapandemie moeten fysieke contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom bedacht Lore het personage Zwiep. Als onhandige clown poetst ze de ramen van het woonzorgcentrum Karel-Piqué in Deinze en bezorgt ze de bewoners een magische en vrolijke namiddag. Doordat Zwiep buiten speelt en de bewoners binnen blijven, is het bezoek 100% corona-veilig. 

Bewoners tonen hoe het moet

De bewoners die clown Zwiep al langs het raam zagen passeren reageren vol enthousiasme, zegt Lore. “Tot nu stond ik altijd aan de ramen van de beveiligde afdeling, voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium. Maar je ziet dat poetsen iets is wat de meeste mensen nog kennen uit hun verleden of soms nu nog doen. Zwiep is niet de meest handige poetser en maakt vaak fouten. Zo laat ze bijvoorbeeld soms strepen staan op het raam. Dan geven de bewoners aanwijzingen dat Zwiep op en neer moet wrijven. Soms zijn er zelfs mensen die komen meehelpen poetsen. Daaruit kunnen dan hele fijne spelletjes ontstaan.”

Spelen op een hoogtewerker

Vandaag gaat Lore voor het eerst spelen op een hoogtewerker. “De directie vond het jammer dat alleen de bewoners op de benedenverdieping konden genieten van Zwiep. Dus hebben ze een hoogtewerker ingehuurd, zodat ik nu ook de eerste verdieping kan bereiken. Ik vind het alleszins heel spannend.”

Meest gelezen