Federaal parket neemt 11,5 ton cocaïne in beslag in Antwerpse haven

De federale politie heeft vorige week 11,5 ton (11.500 kilogram) cocaïne gevonden in de haven van Antwerpen, dat zou een recordvangst zijn buiten het Amerikaanse continent. De drugs zaten verstopt in een container op een schip afkomstig uit Guyana in Zuid-Amerika en zouden besteld zijn door een internationale drugsbende rond een Antwerpse ex-rijkswachter. 

Op 1 oktober kondigde de federale politie aan dat ze een grootschalige internationale drugsbende kon oprollen rond Willy Van Mechelen, ex-baas van de rijkswacht. Bij de gearresteerden waren verschillende agenten, een topman van een havenbedrijf, een advocaat en Luciano Aquino, een telg van de beruchte Aquino-familie. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De bende wordt ervan verdacht om op zeer regelmatige basis grote ladingen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar België te verschepen. Vandaag blijven nog 22 mensen, waaronder Van Mechelen en Aquino, aangehouden. 3 verdachten wachten nog op hun overlevering vanuit Nederland.  Uit gerechtelijk onderzoek is nu gebleken dat er nog een lading cocaïne onderweg was vanuit Guyana, die kon gelinkt worden aan de bende. 

Recordvangst

De cocaïne zat verborgen in een stalen container, die op zijn beurt nog eens verstopt zat in een grotere zeecontainer met schroot. Waarom de smokkelaars zoveel moeite deden, werd duidelijk na het openen van de constructie. De containers bevatten namelijk zo'n 11,5 ton zuivere cocaïne. Dat zou de grootste overzeese inbeslagname van cocaïne wereldwijd zijn. 

Lees verder onder de foto:

De stalen container in de grotere zeecontainer met schroot

Het schip kwam vorige week aan in Zeebrugge, waarna de containers werden overgeladen op een binnenschip dat naar de haven van Antwerpen zou varen met als eindbestemming een bedrijf net over de Nederlandse grens. De speurders volgden de containers naar Antwerpen en schoten daar in actie.

Dankzij het onderzoek heeft het federaal parket in totaal bijna 15 ton cocaïne van de bende in beslag kunnen nemen. Die heeft een waarde van 450 miljoen in groothandelsprijs. De straatwaarde is al snel het dubbele van dat bedrag. 

Lees verder onder de foto:

Na de vondst werden gisteren vijf huiszoekingen uitgevoerd, drie in België - in Antwerpen en Temse - en twee in Nederland. Twee mensen werden opgepakt voor verhoor. De onderzoeksrechter moet later beslissen of ze nog worden voorgeleid. In Nederland werd nog één persoon aangehouden die later overgeleverd zal worden naar België.

Meest gelezen