Geen boomplantacties door corona: “Het kan niet veilig, ook al is het buiten”

Natuurpunt heeft alle publieke boomplantacties afgelast en dat al zeker tot midden december. Dat heeft te maken met de coronamaatregel waarbij je met niet meer dan vier samen buiten mag zijn. “Erg jammer, maar we kunnen de veiligheid niet garanderen”, klinkt het bij Natuurpunt.

November is dé maand om bomen te planten. Normaal gezien zijn er deze en volgende maanden heel wat boomplantacties, maar die kunnen door corona niet doorgaan. Zo is de boomplantactie van 21 november in Rotselaar afgelast en die op 22 november in Westrode bij Meise. “Alle boomplantacties die we gepland hadden, kunnen niet doorgaan”, zegt Nathalie Sterckx van Natuurpunt. “Het is niet mogelijk om dat op een veilige manier te doen. Er zouden té veel mensen op een té kleine oppervlakte aanwezig zijn, ook al is het in de natuur.”

De lokale vrijwilligers van Natuurpunt kunnen eventueel wel aan de slag zegt Nathalie Sterckx: “Dan is het natuurlijk ook met niet meer dan vier personen en op voldoende afstand van mekaar. We willen natuurlijk dat het allemaal veilig kan gebeuren." Hoe dan ook zullen er daardoor in deze periode minder bomen geplant worden. 

Hopelijk kunnen we deze winter nog mensen uitnodigen om bomen te planten
Nathalie Sterckx, Natuurpunt

“Het plantseizoen loopt nog een hele tijd. November is de eerste maand dat we bomen gaan aanplanten, maar dat kan ook nog in december, januari of februari. Zo lang het maar koud is en de sapstroom van de boom stil ligt, is het nog veilig en goed om bomen aan te planten. Dus we hopen, zodra het weer kan, dat we mensen kunnen uitnodigen om mee bomen te komen planten, want er is niets zo fijn als zelf een boom in de grond te steken en die dan te zien uitgroeien tot een bos", aldus Nathalie Sterckx. 

Meest gelezen