Gents testcentrum vanaf morgen ruim de helft groter

Vanaf morgen kunnen in een groter testcentrum aan het Gentse Jan Palfijnziekenhuis 350 coronatests afgenomen worden in plaats van 230. Sinds twee weken  kunnen daar alleen nog mensen terecht met minstens lichte symptomen. Mensen zonder symptomen worden niet meer getest, omdat de labs de vele tests niet meer aankonden. Omdat die regel geldt tot en met 15 november, en de labs hun capaciteit vergroten, verwacht Gent weer meer mensen die een test nodig hebben, en breidt het de testcapaciteit uit. 

Het stedelijke centrum voor coronatests bij het Jan Palfijnziekenhuis kan vanaf morgen ruim de helft meer coronatests afnemen dan vandaag: van 230 naar 350 per dag. Daarvoor verhuist het naar een ander gebouw achter het ziekenhuis. Het testcentrum is bijna 3 maanden opengegaan voor mensen zonder symptomen die wel een coronatest nodig hadden: mensen die terugkwamen uit een oranje of rode zone, of die nauw contact hadden met iemand die mogelijk besmet was.

Tot en met 15 november mogen er alleen mensen een test krijgen als ze al (lichte) symptomen hebben, omdat de labs de grote hoeveelheid tests niet kunnen verwerken. Voor daarna verwacht Gent dat er weer mensen zonder symptomen zullen terecht kunnen, zegt schepen voor gezondheid Rudy Coddens, want ook de labs hebben hun capaciteit verhoogd. “We hebben sterke aanwijzingen vanuit de overheid dat er weer mensen terecht zullen kunnen die geen symptomen hebben. Dat zal het aantal tests fors verhogen, en daarop bereiden we ons nu voor. "

(Lees verder onder de foto van het nieuwe testgebouw aan Jan Palfijn)

Medewerkers uit diverse sectoren

“We zijn volop bezig mensen te zoeken die het groter aantal tests kunnen afnemen, maar we gaan zeker genoeg mensen vinden. We zijn hierover onder meer bezig met de Gentse universiteit. Dat kunnen eventueel studenten geneeskunde zijn, maar ook mensen uit de thuiszorg, en misschien kunnen ook logopedisten coronatests afnemen. Maar iedereen krijgt uiteraard eerst een korte opleiding. Dus de mensen kunnen gerust zijn dat de tests op de juiste manier worden afgenomen.”

Alleen Gentenaars en kotstudenten kunnen in het testcentrum terecht aan Jan Palfijn, met een doorverwijzing en afspraak. En in het ander Gents testcentrum, in Gentbrugge, verandert er niets. Dat is alleen toegankelijk voor mensen met symptomen, en de capaciteit wordt niet uitgebreid.

Verstrengde corona-maatregelen beginnen vruchten af te werpen
Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen

Intussen beginnen de coronamaatregelen stilaan te werken in onze provincie. Dat zegt gouverneur Carina Van Cauter: “Gisteren lagen er 813 corona-patiënten in de Oost-Vlaamse ziekenhuizen, van wie 169 op de afdeling intensieve verzorging. Het aantal besmettingen blijft toenemen, net als het aantal ziekenhuisopnames, en die stijging zal nog even duren, maar wel trager. We zien dat ook in de woonzorgcentra. Vorige week hebben we jammer genoeg moeten vaststellen dat er uitbraken zijn in 40 woonzorgcentra, onder meer in Lochristi, waar ondertussen 95 bewoners besmet zijn met het corona-virus. Twee bewoners zijn overleden, en 3 andere zijn kritiek.”

Meest gelezen