Gewezen UGent-docenten toch niet voor rechter na omstreden livestream tijdens eerste lockdown

Er komt dan toch geen dagvaarding voor de gewezen UGent-professor en zijn assistent die in april tijdens een livestream zwaar in discussie gingen met de politie. Dat gebeurde in april, tijdens de eerste lockdown, toen ze een livestream met studenten organiseerden. Ze dronken alcohol, werden luidruchtig, en kregen de politie in huis na een klacht. En de agenten kregen beledigingen naar het hoofd. Het parket heeft aan beiden een bemiddeling voorgesteld. Daarbij horen wel bepaalde voorwaarden, waaronder een dienstverlening van maximaal 120 uur. 

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft in het dossier van de ex-medewerkers van de Ugent de procedure ‘Bemiddeling en Maatregelen’ opgestart. In samenspraak met de slachtoffers, de politiemensen dus, zal gezocht worden naar een gepaste overeenkomst. “Over de details van wat exact tussen de partijen kan of zal worden overeengekomen, kunnen we niet communiceren”, aldus het parket. “Maar een vorm van dienstverlening zal zeker één van de voorwaarden zijn.”

Als de procedure succesvol wordt afgerond, dan vervalt de strafvordering. Komt er geen overeenkomst of wordt er niet voldaan aan de voorwaarden, dan kan het parket de mannen alsnog voor de rechter brengen.  

Omstreden livestream

De professor en zijn assistent kwamen in april in opspraak nadat beelden van een omstreden livestream de pers bereikten. Onder de noemer ‘social friday’ stonden ze zowat  150 studenten te woord via YouTube. Eerst ging het over de leerstof, maar naarmate de avond vorderde ook over koetjes en kalfjes. De lesgevers namen er een drankje bij en draaiden muziek. Ze gingen door tot diep in de nacht, waarna de politie om half 2 aanklopte na een klacht rond geluidsoverlast.

"Politiestaat" en "Sieg Heil"

De twee waren duidelijk niet opgezet met de komst van de inspecteurs. "Als je geen huiszoekingsbevel hebt, ga dan weg", klonk het onder andere. Omdat de professor zijn identiteitskaart weigerde af te geven, riepen de politiemensen er collega’s bij. Een fikse woordenwisseling volgde: zo riep de assistent ‘Sieg Heil’ (een Hitlergroet) en spraken de twee over "fascisme” en “een politiestaat”. Ondertussen bleef de camera draaien en konden de studenten alles meevolgen. Uiteindelijk maakten de inspecteurs een PV op voor nachtlawaai en voor het schenden van de coronamaatregelen.

De beelden werden snel verwijderd, maar in de loop van het weekend doken er opnames van de livestream op. De professor en zijn assistent werden meteen op non-actief gezet én excuseerden zich nadien in een schriftelijke mededeling. "We beseffen dat onze uitspraken ongepast zijn. We willen ons excuseren bij iedereen die zich hierdoor gekwetst voelt, bij onze collega's van de UGent en bij onze studenten." Kort na het incident dienden ze allebei hun ontslag in.

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" van 12 april 2020:

Videospeler inladen...

Meest gelezen