Kamerlid Goedele Liekens (Open VLD) heeft huidkanker: "Het is behandelbaar, dat geluk heb ik"

Kamerlid Goedele Liekens (Open VLD) heeft huidkanker. Dat meldt ze via Facebook. Ze is momenteel in behandeling en moet hierdoor haar activiteiten in het parlement en in de media op een laag pitje zetten.

"Jullie weten, het ligt niet in mijn aard om zaken te verbloemen en ik wil het jullie zelf vertellen: ik heb huidkanker." Met die woorden maakt Goedele Liekens (Open VLD) vanavond via Facebook bekend dat ze de ziekte heeft.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Het begon enkele maanden geleden met zo'n rare vlek waar dermatologen al jaren voor waarschuwen. Die vlek werd onmiddellijk weggehaald. Toen dat niet voldoende bleek, kwam er een operatie om het ding flink diep uit te snijden." 

"Helaas te laat: de kankercellen hadden zich een weg ìn mijn lichaam gevonden en zaten reeds in de klieren. Vandaar ligt de weg naar verdere uitzaaiingen natuurlijk open. "Eens een melanoom binnen zit, maakt die rare sprongen", zei de oncoloog."

"Sic, slik, een verdict dat veel mensen moeten aanhoren, ik weet het. Maar ook steeds vaker hoeft dat -dankzij onze goede gezondheidszorg- geen doodsvonnis te zijn. Het is behandelbaar, dat geluk heb ik."

"Wrong bitch"

"Er zijn goede dagen waarop ik vrolijk en energiek leef alsof er niets aan de hand is. Dan forceer ik me om te genieten nu het kan. Er zijn slechte dagen waarop de bijwerkingen van die behandeling me doodmoe, misselijk en ziek maken. Halverwege de trap moeten stoppen eer je boven in je bed gekropen raakt, slap en koortsig in de zetel, verward... Lotgenoten kennen het."

"Helaas worden de slechte dagen steeds frequenter en ben ik genoodzaakt om gedurende enige tijd mijn activiteiten op een laag pitje te zetten: zowel in het federaal parlement als in de media. Ik heb mijn energie nu even voor iets anders nodig (dus ook geen interviews aub). Om er daarna professioneel weer terug voor te gaan! Je bent nog niet van mij verlost hoor. "Opgeven" is niet mijn beste eigenschap, dat weet je."

"Dus hé cancer, you picked the wrong bitch! Zorg ondertussen goed voor jezelf, ik ga dat ook doen. En euh...huidvlekjes laten testen, asap!"

Goedele Liekens (57) is een seksuoloog en ex-Miss België die al jarenlang programma's maakt en presenteert op de Vlaamse, Nederlandse en ook Britse televisie. Daarnaast is ze een zogenoemde VN-goodwillambassadeur. Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 raakte ze voor Open VLD verkozen in de Kamer.

Meest gelezen